Diktaturens skuggor är på väg att blekna i Chile
Valet blev en jätteseger för vänstern
De flesta hade räknat med att det chilenska valet i söndags skulle bli jämt. Så blev det inte. Vänsterkandidaten Gabriel Boric är rekordung, 35. Han besegrade sin ultrakonservative konkurrent Jose Antonio Kast med mer än tio procentenheters marginal.
Dagens Chile är ett av världens mest ojämlika länder. En procent av befolkningen kontrollerar en fjärdedel av landets rikedomar. Samtidigt kämpar många människor för att få mat på bordet, bokstavligen.
Testbänk för marknadslösningar
Chile är också ett av de länder i världen där avregleringar och privatiseringar drivits längst. Under Pinochet blev Chile en testbänk för marknadsfundamentalism.
Högerkandidaten Kast ville möta problemen med skattesänkningar, besparingar i de sociala systemen och satsningar på lag och ordning.
Dessutom vill han försvara arvet efter diktatorn Augusto Pinochet som tog makten i den blodiga kuppen i september 1973 och sedan styrde landet som självutnämnd statschef fram till 1990.
Väljarna sa nej
Till detta sa de chilenska väljarna ett kraftfullt nej i söndags.
Boric beskriver sin politik som socialdemokratisk. Det program han har gått till val på handlar bland annat om sociala rättigheter, en reform av pensionssystemet och en förkortning av arbetsveckan från 45 till 40 timmar. Dessutom har han lovat gröna investeringar och stopp för kontroversiella gruvprojekt.
"Vi accepterar inte att de fattiga ska betala priset för ojämlikheten i Chile", har han sagt.
Det programmet gav honom alltså en övertygande seger.
I verkligheten har utmaningen bara börjat. I ett land som Chile blir de skuggor historien kastar långa.
Kuppen 1973
Den USA-orkestrerade kuppen den 11 september 1973 dödade den folkvalde presidenten Salvador Allende. Flygvapnet bombade presidentpalatset och juntan förvandlade fotbollsstadion i Santiago till ett enormt läger för politiska fångar.
Motståndare avrättades, bland annat genom att kastas ut från helikoptrar. Mer än 3000 människor mördades. Fängelserna var fyllda med politiska fångar och människor tvingades fly undan diktaturen.
Samtidigt välkomnades generalernas styre i delar av samhället.
Försvarar demokratin
Att säga att den politiska situationen är polariserad räcker inte till för att beskriva verkligheten.
I sitt segertal citerade Gabriel Boric Salvador Allende. Han försäkrade också att han inte kommer att riskera demokratin. Han lovade att lyssna mer än han pratar, att sträva efter enighet och att sätta vanliga människors behov i centrum.
Kanske är diktaturens skuggor på väg att blekna.
Chile står inför enorma utmaningar, men chilenarna har i alla fall pekat ut vem de vill ska leda landet för att möta dem.