Jul i Sveriges klassamhälle

STRÅLANDE JUL? I Sverige 2015 är hälsa en klassfråga, och det borde egentligen inte vara någon överraskning. Ändå fortsätter vi prata som om vi inte hade en aning.

25 december 2015. Ohälsa

Det är skillnad på folk och folk.

Före jul presenterade Sveriges företagshälsor en rapport om människors hälsa och hur den hänger samman med deras arbete. Drygt var sjätte tror att deras hälsa kommer att påverkas negativt de kommande åren. Många är dessutom rädda att hälsan kommer att tvinga dem att byta jobb i framtiden.

Fyra av tio har ont på grund av jobbet. Två av tio känner flera gånger i månaden psykiskt obehag för att gå till jobbet.

Skillnad mellan grupper

Ändå är kanske det mest dramatiska i rapporten hur stora skillnader det är mellan olika grupper. För att hitta en jurist som tror att hälsan kommer att tvinga honom eller henne att byta yrkesbana får vi leta länge. Bara en av femtio ger det svaret.

Om vi i stället ställer samma fråga till någon som arbetar på restaurang blir svaret annorlunda. Nästan var sjunde hotell- eller restauranganställd tror att de kommer att tvingas byta jobb av hälsoskäl. Många hotell- och restauranganställda tror dessutom att jobbet kommer att påverka deras hälsa negativt redan de kommande åren.

”Ingen aning”

I Sverige 2015 är hälsa en klassfråga, och det borde egentligen inte vara någon överraskning. Ändå fortsätter vi prata som om vi inte hade en aning.

När vi pratar om ohälsan eller framtidens pensioner kan kön, geografi, etnicitet och till och med skillnaden mellan generationer – ja, nästan allt utom klassklyftor – användas som argument.

Just nu firar Sverige jul.

Julklapparna är uppackade och resterna av julmaten fyller kylskåpet. Granen tindrar och tv-kanalerna storsatsar i jakten på helglediga tittare. Hos några surrar årets julklapp, en robotdammsugare, hemtrevligt runt i paketresterna.

Vi är proppmätta och jullediga. Det är i alla fall så idealet ser ut.

Vart tredje barn fattigt

Naturligtvis är det inte hela verkligheten. Sverige är ett klassamhälle också en dag som denna. Den där ledigheten som somliga av oss tar för given är långtifrån självklar och de ekonomiska klyftorna har ökat fortare i vårt land än i något annat västland. I delar av våra storstäder lever vart tredje barn i fattigdom.

Långa helgpass och önskelistor som aldrig kan förverkligas är också svensk jul.

Klassklyftorna är den stora politiska utmaningen i dag, precis som det var i går och som det kommer att vara i morgon.

Följ ämnen i artikeln