Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Unkna gamla könsroller gör kvinnor sjuka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ansvaret i hemmet ligger fortfarande på kvinnornas axlar. Det leder till fler långa sjukskrivningar och kvinnor som väljer att inte gå tillbaka in i arbetslivet. Nu är det dags för männen att skärpa sig.

Långtidssjukskrivna kvinnor har fastnat i kvinnofällor i hemmet, på jobbet och i sjukvården. Det visar en studie från Karolinska institutet som presenterades i går.

Kvinnor är dubbelt så ofta sjukskriva som män. Stress, utbrändhet och värk i muskler och leder gör dem oförmögna att arbeta. Men de sjukskrivna kvinnorna blir sällan tagna på allvar. Sjukvården placerar dem i långa vård­köer. Försäkringskassorna och arbetsgivarna anstränger sig inte för att de ska kunna komma tillbaka till jobbet. Kvinnor blir fast i sjukskrivningar eftersom samhället inte bryr sig om dem.

Hälften vill byta arbete

Påfallande många sjukskrivna kvinnor känner maktlöshet på jobbet, visar studien. De har små möjligheter att påverka sin arbetssituation och får inte tillräcklig vidareutbildning. Hälften av de långtidssjukskrivna kvinnorna säger att de vill byta arbetsgivare. Drygt var fjärde säger att de skulle kunna börja arbeta genast om de fick en annan arbetsgivare.

Männen måste skärpa sig

Forskarna kopplar samman kvinnornas vanmakt på arbetet med de traditionella könsroller som fortfarande präglar många familjer. Kvinnorna bär huvudansvaret för hemmet och barnen. Därför tillbringar de mindre tid på jobbet. Deltidsarbete, föräldraledigheter och vård av sjuka barn gör att de halkar efter i förhållande till sina arbetskamrater.

Ett friskt arbetsliv kräver alltså ett jämställt familjeliv. Männen måste skärpa sig. De måste diska, städa och tvätta lika ofta som sina fruar. De måste ta sitt ansvar som pappor även om de har separerat från barnens mamma.

Politiska beslut hjälper till. Det är dags för en delad föräldraförsäkring som ger hälften av dagarna åt mamman och hälften åt pappan, utan möjlighet för föräldrarna att över­låta dagar på varandra.

Även arbetsgivarna måste skärpa sig. Många kvinnor inom vården och omsorgen jobbar ofrivillig deltid och har enformiga, tunga arbetsuppgifter. Det är dags för moderna arbetsorganisationer som ger de anställda så stor makt som möjligt att bestämma när, hur och av vem arbetsuppgifterna ska utföras. Här kan offentliga arbetsgivare lära av de bästa privata.

Kvinnor förlorar på arbete

Forskarna visar att många kvinnor förlorar på att yrkesarbeta. När resor och lunchmat är inräknade blir det ofta en vinst att leva på sjukersättning.

Ändå vill nästan alla långtidssjukskrivna kvinnor, 93 procent, tillbaka till arbetslivet. Lösningen är inte att sänka sjukersättningen – utan att stoppa lönediskrimineringen av kvinnor.

Många fällor

I statistiken över sjukskrivningarna slår könsorättvisorna igenom på allvar. Kvinnofällorna är många och tydliga: sämre sjukvård, större ansvar för hem och barn, sämre arbetsvillkor och skamligt låga löner.

Förlegade könsroller gör kvinnor sjuka.

ÅP