Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Kan vår demokrati överleva internet?

Oavsett om det är extremhögerns kandidat ­Norbert Hofer (bilden) eller den oberoende gröna kandidaten Alexander Van der Bellen som vinner i morgon när Österrike går till presidentval, är det en triumf för ­Europas ­nationalister att det har gått så här långt.

I morgon går Österrike till presidentval och det vi bevittnar är ännu ett led i den liberala demokratins misslyckande i att bemöta högerpopulism.

Oavsett vem som vinner, extremhögerns kandidat ­Norbert Hofer eller den oberoende gröna kandidaten Alexander Van der Bellen, är det en triumf för Europas nationalister att det har gått så här långt.

Samma mytologi överallt

Det är också del i en bredare framgång för vad den brittiske författaren Anne Applebaum kallat ”den populistiska internationalen”. I land efter land har högerextrema rörelser ­muterat till hjälpligt respek­tabla populistpartier och börjat vinna verklig makt. Vi ser det i Trumps USA, i Ungern och ­Polen men även i Nederländerna, Frankrike och i Sverige.

Överallt är det samma mytologi som dominerar, att ett ­homogent ”folk” står mot en ­lika homogen ”elit” där den ­mediala, politiska och ekonomiska makten flutit samman. Bara genom att störta eliten kan folket återfå makten och högerpopulisterna står redo att göra rent hus med de gamla makt­havarna.

Men att den viktigaste konfliktlinjen i samhället skulle stå mellan ”folket” och ”eliten” är en åsikt, ingen sanning och det är ett demokratiskt misslyckande att så få i dag säger emot.

Omvalet sköts upp

Första valomgången i Österrike ägde rum i april och de partier som dominerat österrikisk politik sedan andra världs­kriget, socialdemokrater och konservativa, misslyckades helt. Istället vann Norbert ­Hofer från nationalistiska ­Frihetspartiet med drygt 35 procent. Tvåa blev de grönas ­Alexander Van der Bellen med drygt 21 procent.

I andra valomgången i maj vann Van der Bellen presidentposten med 50,3 procent men efter uppgifter om felaktigheter i rösträkningen ogiltigförklarade Författningsdomstolen ­valresultatet.

En ny andra valomgång utlystes till 2 oktober. Men klistret i de nya valkuverten var så ­dåligt att det släppte. Omvalet sköts upp, till i morgon söndag.

Lögnarnas bästa vän

Högerpopulisternas framgångar har skett samtidigt som teknologin ritat om kartan, ­både den politiska och den ­mediala. Via Facebook och Twitter översköljs vi dagligen av falska nyheter, rykten och halv­sanningar. Och hur ska vi sålla?

En text från en respekterad källa som Ekot ser ju likadan ut i Facebook-flödet som en fejkad nyhet från SD-anstrukna Avpixlat. De sociala medierna har visat sig vara lögnarnas bästa vän.

Och det vore onekligen ödets ironi om det fria flödet av information på internet blir början till slutet på den västerländska demokratin som vi känner den.

Men i morgon står alltså ­populisterna vid Wiens portar.

Följ ämnen i artikeln