Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Kött är mord och ger cancer

Enligt ny studie riskerar den som äter mycket kött att dö i cancer.

"Kött är mord" är ett av djurrättsrörelsens mest kända slagord. Nu visar en ny studie att kött även dödar oss människor.

Enligt studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism, är risken att dö i cancer fyra gånger högre för den som äter mycket kött jämfört med personer som äter vegetabiliskt protein.

Egentligen är det ingen nyhet, forskare har larmat om hälsoriskerna sedan en tid tillbaka. Men det har knappast påverkat oss.

Tvärtom.

Vi äter allt mer kött

Sedan 1990 har konsumtionen av kött ökat i raketfart. Köttätandet har ökat med 40 procent och i genomsnitt äter vi 62 kilo kött per person och år. Det är galet och direkt hälsofarligt.

Att förändra människors matvanor är svårt även om det görs en del försök här och där. Men motståndet låter inte heller vänta på sig.

Nyligen införde Gripenskolan i Nyköping en köttfri dag som innebär att skolans matsal serverar käk som inte innehåller kött av hänsyn till klimatet och hälsan. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, blev så upprörda att de kuppade dagen genom att stå utanför skolan och dela ut hamburgare till eleverna. När LRF:s agerande kritiserades förklarade förbundet att de hellre såg att folk åt svenskt kött än inget kött alls.

Men LRF vet mycket väl att en utbytt brasiliansk hamburgare mot en svensk inte är så värst mycket bättre ur klimathänsyn.

Korv är den nya cigaretten

Enligt Jordbruksverket står de animaliska produkterna - det vill säga ost, mjölk och kött - för nästan en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Produktionen av kött alstrar alltid mycket växthusgasutsläpp och därför är kravmärkt kött ett bättre alternativ. Tillräckligt bra ur miljösynpunkt blir det aldrig.

När vi nu känner till att kött ökar risken för cancer - borde vi inte betrakta biffen och korven som vi betraktar rökningen? Alla minns väl antirökningskampanjerna från skoltiden och affischer som varnade om riskerna. Det finns inte ett enda cigarettpaket i handeln som inte bär en varningsskylt.

Skillnad på cancer och cancer

Förra året lanserade Jordbruksverket idén om höjd köttskatt för att få oss att äta mer grönt. Landsbygdsministern Eskil Erlandsson ratade förslaget och gav idén kalla handen.

– det är inte aktuellt så länge jag är statsråd, sa han till Svenska Dagbladet.

Däremot har regeringen nyss föreslagit höjd skatt på tobak, bland annat av hälsoskäl. Att röka sig till cancer ska kosta, men inte äta sig till döds.

Följ ämnen i artikeln