Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Hallengren ska inte ha mer makt

Regeringens extra befogenheter är inte längre rimliga

Det är inte varje dag den här ledarsidan står på samma sida som Fria moderata studentförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund och resten av de blå ungdomsförbunden. Men plötsligt händer det. I går skickades ett förslag ut på remiss från regeringen som handlar om att förlänga pandemilagen. Det innebär i praktiken att de ökade befogenheterna som regeringen fått genom den tillfälliga lagen ska förlängas. En dålig idé, och här är varför: problemet med tillfälliga lagar är att de riskerar att aldrig ta slut.

Moderaterna protesterade

I början av pandemin ville regeringen ha utökade befogenheter där de skulle kunna fatta snabba beslut utan att vända sig till riksdagen. Oppositionen, framförallt Moderaterna, protesterade - förslaget fick arbetas om. Den nya lagen skulle gälla i tre månader. Det här var april 2020. Redan då varnade den här ledarsidan för att tillfälliga lagar har tendens att bli permanenta, och att förslaget som gav så stora befogenheter till regeringen var allt för långtgående.
Införandet av lagen bygger på idén om att den parlamentariska processen tar för lång tid, och att beslut behöver fattas snabbt av regeringen själv. Men nu när restriktionerna börjar lätta och kunskapen är större återstår frågan: hur länge ska vi egentligen ha de här speciallagarna? Argumentet från Lena Hallengren (S) och regeringen är att läget kan förändras till nästa vår, men då finns å andra sidan tid och kunskap för att hinna gå de vanliga demokratiska vägarna genom riksdagen.

Handlar om mer än Covid-19

När regeringen först föreslog en förlängning av pandemilagen larmade även LUF, KDU, LUF och CUF om att ”socialismen gror i skuggan av pandemin”. Det är ett väl deras sätt att säga att demokratin hotas av att göra den här typen av lagar permanenta. Men blickar vi ut mot Europa och världen är det knappast socialism som grott under pandemin, utan inskränkningar som snarare påminner om högerkonservativa och auktoritära styren. För den här lagen handlar inte bara om covid-19. Det handlar om vad man sätter för prejudikat i framtiden, för framtida regeringar. Tycka vad man vill om Moderaterna, men ett normalläge, med en normal opposition, måste alltid vara att föredra framför demokratiska inskränkningar. Hur goda intentionerna än må vara.