Nu gäller det att hitta en lösning
Nu på morgonen gick 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk. Det är naturligtvis ett misslyckande, och just nu tvår alla inblandade sina händer och lägger skulden på motparten eller medlarna.
Arbetsgivarna har ägnat de senaste veckorna åt annonskampanjer och åt att arbeta upp en våldsam vrede mot just byggfacken. Men också facket Byggnads pratar om “frontalangrepp” och en motpart som vill ha “hela makten”.
Förutsättningarna för att komma fram till ett resultat hade kunnat vara bättre.
Till slut stupade det varken på Byggfackets yrkanden om större löneökningar än de andra grupper har fått, eller på arbetsgivarnas envisa krav på ett nytt lönesystem med mindre utrymme för ackord.
Föll på framtidskrav
Det som fällde medlingsförsöken i går var i stället det facket beskriver som framtidskrav.
Byggnads vill ha ett system där huvudentreprenören tar större ansvar för ordning och reda på hela bygget. Man vill ha resurser till ett arbete för jämställdhet i branschen, och åtgärder för att ungar som utbildar sig till byggare ska få sin lärlingsutbildning.
Inget av detta fanns i det bud från medlarna som i går fick tummen ner.
I sak är det lätt att sympatisera med Byggnads krav. En renare och mer jämställd byggbransch borde på det stora hela också ligga i byggföretagens intresse. Men det som händer just nu handlar inte bara om sakfrågorna.
Just nu handlar det om att hitta en lösning som gör att 1 650 byggnadsarbetare kan gå tillbaka till jobbet och att byggbranschens kan undvika en riktig storkonflikt. Det recept medlarna försökte skriva ut i går är klassiskt.
Kort avtal
Ett kort avtal utan några förändringar utom lönenivåerna, som händelsevis skulle ha hamnat på samma tiondels procent som i det avtal industrin slöt för en dryg vecka sedan. Inga förändringar av ackordsystemet och alltså inga åtgärder mot machokultur eller mygel.
Det låter inte särskilt lockande. Men just nu är inte heller alternativet attraktivt. Det är nämligen fortsatt konflikt, och till sist en uppgörelse där båda parter tvingas ge upp något.
Ju fortare den lösningen kommer desto bättre. Och oavsett vad uppgörelsen till sist kommer att innehålla får vi räkna med att frågorna om jämställdhet, utbildning och ordning i byggbranschen kommer tillbaka.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.