Politikern Reinfeldt gömmer sig för oss

Reinfeldt bjuder inte på förklaringar om vad han tyckte, tänkte eller kände.

Fredrik Reinfeldts självbiografi ”Halvvägs”, som i dag landar på svenska bokdiskar, börjar i barndomen. Det är ett redovisande och torrt staplande av scener och händelser som till slut leder fram till att han går med i Moderata ungdomsförbundet, MUF.

Grunden till ett politiskt uppvaknande läggs - Ulf Adelsohn, Berlinmurens fall, motstånd mot monopol - men vad han själv ville, vad han drevs av, vad han trodde på, förblir dunkelt. Plötsligt är han MUF-ordförande och lite motvilligt blir han partiordförande.

Saknar djupare analys

Berättelsen om hur Nya Moderaterna skapades och alliansen formas är intressant, men bjuder egentligen inte på något mer än vad man kunnat läsa i tidskriften Fokus reportage eller Aron Etzlers ”Reinfeldteffekten”.

Omvälvande händelser - finanskris, kritik mot utförsäkringar, självmordsbomben på Drottning­gatan och så vidare - hastas förbi och beskrivs ofta utifrån hur medierna skildrar dem. Någon djupare analys över vad han som statsminister tyckte, tänkte, kände får vi inte.

Ingen hjälp att förstå politiken

Och kanske är det just det som är grejen med Fredrik Reinfeldt. Han är helt igenom medialiserad. Han skriver som tv:s politiska analytiker talar, han betraktar och skildrar svensk politik och sig själv utifrån analytikerns perspektiv.

Det är klart att politisk hetta finns, inte allra minst i synen på Sverigedemokraterna, rasism och vikten av öppenhet och pluralism.

Mellan bokens sidor växer till slut frågan: Hur kommer Fredrik Reinfeldt att placeras i vår historia?

Som den mest framgångsrike politiske ledare som svensk höger någonsin frambringat, visst. Men den bok han ger ut i dag ger oss ingen hjälp att närmare förstå hans politiska projekt.

Det är synd.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln