Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Matfusket löser inga miljöproblem

Publicerad 2012-06-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utbytt datum Lagstiftningen finns för att folk inte ska bli sjuka, därför är det häpnadsväckande att höra hur handlare har som rutin att sälja gammal, ommärkt mat.

20 juni 2012. Matfusket

Ica fuskar med köttfärsen igen.

Ingen blir väl förvånad över de senaste larmrapporterna. De dyker upp med jämna mellanrum.

Handlarna packar om gammal lax och utgången köttfärs för att tjäna några kronor extra. Carl-Johan Ståhle är chef på Ica Kvantum i Kungens kurva och han har, tillsammans med sin kompanjon, tjänat över 108 miljoner kronor under de senaste fem åren.

Han säljer gammal ost.

Eller sålde kanske är mer korrekt, för efter Aftonbladets avslöjanden om den gamla maten lär han se över rutinerna.

Både Livsmedelsverket och EU har regler för hur handlarna ska hantera

datummärkningen. Lagstiftningen finns för att folk inte ska bli sjuka. Det är därför häpnadsväckande att höra hur handlare har som rutin att packa om varor. Att de chansar och låter gammal mat ligga kvar på hyllorna.

De går faktiskt till jobbet varje dag för att lura sina kunder trots att de kan bli sjuka.

Christian Janssen blev till exempel matförgiftad av en gammal skagenröra som Vi-butiken inte plockat bort. Ett nyfött barn i Enköping blev sjukt av gammal ersättningsmjölk från Coop Forum.

Resurserna borde finnas

Livsmedelsbranschen säljer mat för upp emot 200 miljarder kronor om året och borde ha resurser nog för att städa upp på hyllorna.

Men sedan finns det kunder som gillar gammal ost. Och nu blir det hela mer komplicerat eftersom datummärkningen också innebär att vi kastar en massa mat som fortfarande går att äta. Varje år kastar vi mat värd tolv miljarder kronor. 25 procent av all mat som produceras går till svinn.

Livsmedelstillverkningen står för 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av den totala klimatpåverkan. Produktionen av den mat vi slänger motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid vilket i sig motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Matsvinnet måste minska

Det finns alltså flera skäl till att klara obalansen mellan producerad mat och den mat vi faktiskt stoppar i munnen. Ett steg på vägen skulle kunna vara att handlarna faktiskt blir bättre på att rea ut mat med kort datum. Skylta med den, kalla den veckans fynd och rekommendera kunderna att kasta den i stekpannan så fort de kommer hem.

Butikscheferna måste bli ärligare och kunderna duktigare på att identifiera vad som är otjänlig föda. Matsvinnet måste minska utan att någon ska behöva bli sjuk av gammal mat.

Butikernas matfusk löser i vilket fall inte miljöproblemen.