Regeringen kan inte sluta bråka
Nu bråkar regeringen öppet om kärnkraften.
För vilken gång i ordningen är oklart, men som vanligt är det Centerpartiet och Folkpartiet som inte kan komma överens.
Deras gräl kan te sig som en räcka obegripliga sammandrabbningar, men om vi tar det från början var det faktiskt svenska folket som 1980 sa nej till kärnkraft i en folkomröstning. Centern var ett av de drivande nej-partierna.
1997 träffade också Socialdemokraterna en energiöverenskommelse med Centerpartiet och vänstern som gick ut på att kärnkraften verkligen skulle avvecklas.
2009 bröt centerpartisterna den överenskommelsen. I stället kom de överens med den borgerliga alliansen om att reaktorerna skulle vara i drift under hela sin livslängd. Kärnkraftsbolagen fick sedan själva finansiera nya reaktorer, men bara om de ersatte de gamla.
Centern hävdade att överenskommelsen skulle bli så dyr för kärnkraftsbolagen att den i själva verket var ett stopp för nya reaktorer. Folkpartiet tyckte tvärtom att nu var det fritt fram för kärnkraften. Centern höll emot.
För att säkert få sin vilja igenom vill Folkpartiet nu ha en ny överenskommelse som tolkar 2009 års överenskommelse.
Och det är här Socialdemokraterna kommer in i bilden. I höstas gick Håkan Juholt ut och erbjöd sig att delta i nya energisamtal, och Jan Björklund högg direkt. Håkan Juholt kommer från kärnkraftskommunen Oskarshamn, han har till och med talat om solnedgången över reaktorerna.
Jan Björklund tror att han hittat en partner i Håkan Juholt.
I går gick centerns energiminister Anna-Karin Hatt därför ut i en hel DN Debatt-
artikel mot blocköverskridande överenskommelser.
Striden om kärnkraften går nu in på sitt femte decennium. Är det någon som hört talas om förnybara energikällor?
Nej, just det.
I över 40 år har kärnkraftsdebatten blockerat utvecklingen av nya och moderna energislag. Det är beklämmande.