Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pinsam dubbelmoral av byggjätten Skanska

Den svenska byggjätten bryter mot sina egna uppförandekoder.

Fram till 2009 åsiktsregistrerades 66 000 byggarbetare i Storbritannien av den svenska byggjätten Skanska.

Över en miljon personer jobbar i svenska företag som är börsnoterade utanför landets gränser. Och de svenska företagen har hög svansföring när det gäller hur de ska bete sig. Och kanske föreställer vi oss också att svenskföretagen faktiskt är bättre, snällare och schysstare än sina utländska konkurrenter.

Men hur ser det egentligen ut i, verkligheten?

I dagarna anmälde organisationen Swedwatch de svenska företagen Electrolux och Mölnlycke till Nationella Kontaktpunkt för att företagen bedriver antifacklig verksamhet och bryter mot OECD:s riktlinjer.

Även Skanska får nu hård kritik. Byggföretaget - vars logotyp syns på i princip vartenda bygge i Sverige - granskas i tidningen Byggnadsarbetarens nya nummer.

Fram till 2009 åsiktsregistrerades 66 000 byggarbetare i Storbritannien av Skanska.

Företaget har tillsammans med andra i branschen startat ett register över besvärliga arbetare som engagerade sig fackligt eller hade synpunkter på säkerheten på sina arbetsplatser.

Jobbarna har fortfarande inte fått någon upprättelse eller någon kompensation. Dessutom är många av dem fortfarande arbetslösa på grund av svartlistningen.

Men det finns mer.

I Argentina har man mutat till sig offentliga projekt. I USA har man använt ett blufföretag för att det ska verka som att man följt krav i offentliga upphandlingar. I Ecuador har man varit inblandade i oljeutvinning i en nationalpark.

Dessutom stämmer fyra peruanska byggarbetare nu Skanska på flera miljoner. I fjol kidnappades de och ett tjugotal kamrater av en ökänd gerillagrupp. Efter frisläppningen lovade Skanska att ge arbetarna stöd och hjälp - ett löfte som inte uppfyllts.

Skanska har en uppförandekod som slår fast att verksamheten ska bedrivas med hög integritet och moral. Dessutom har man nollvisioner mot mutor, korruption och arbetsplatsolyckor.

De besvärjelserna ekar ihåligt i dag.

Klaus Wiesehügel är ordförande för BWI, den internationella fackliga organisationen för arbetare inom bygg- och träindustrin. Hans dom över Skanska är hård.

– Vi har inte sett något sådant i modern tid. Skanska, som försöker framstå som ett seriöst företag, måste nu säkerställa att det inte händer igen.

Det är det minsta man kan begära av den svenska byggjätten.

Följ ämnen i artikeln