Låt inte dinosaurierna försämra arbetsmiljön

Känner du någon som blivit sjuk av stress eller tunga lyft? Kanske har du själv fått ”musarm” eller allergiska reaktioner av kemikalier på jobbet?

Arbetsmiljön påverkar de flesta av oss. Tyvärr ofta negativt.

De senaste åren har det talats mycket om utbrändhet och andra psykiska problem. Fortfarande tar dock enformiga och tunga jobb ut sitt pris i värkande axlar och ryggar. Den stickande lukten från fläckiga plastdunkar påminner om risken för cancer.

I dag fylls riksdagens andrakammarsal av politiker och experter som ska diskutera läget. Årets Arbetsmiljöriksdag har kemikalier som tema. Inspektörer dök upp på 2 000 ställen i början av veckan. Nu ska resultaten presenteras. Förhoppningsvis kan kampanjen ge mer uppmärksamhet åt en av de viktigaste politiska frågorna.

Ulla Lindqvist, LO:s andra vice ordförande, har redan bidragit genom att gå till offensiv för bättre arbetsmiljö. Det är en av LO:s fyra prioriterade frågor i år och blir en viktig del av avtalsförhandlingarna. Arbetslivsminister Hans Karlsson har höga ambitioner. Nu är det dags även för arbetsgivarna att lägga in en högre växel.

Det behövs också en strategisk debatt om arbetsmiljöarbetet på längre sikt.

Hur möter Sverige det nya Europa? Om ett halvår får EU tio nya medlemmar. Arbetsmiljön i Central- och Östeuropa blir bättre genom anpassningen till EU:s krav, men det kan bli trögare att skärpa de gemensamma reglerna.

Dessutom blåser en högervind genom dagens EU. Förra veckan flyttade EU:s toppmöte kemikalierna från miljöministrarna till industrirådet. Därmed kan farliga ämnen bli kvar på våra jobb alldeles för länge. Eftersom reglerna ska vara likformiga inom hela EU kan resultatet till och med bli att vi måste sänka de svenska kraven.

Varför är det så långt mellan miljödepartement och skyddsombud? ”En god livsmiljö” hette Birgitta Dahls miljöproposition 1988. Tanken var att knyta ihop skyddet av naturen med miljön på jobbet. Fortfarande saknas tyvärr en genomtänkt strategi för hur det ska gå till. Ändå visar kemikalierna hur viktigt det är. Ett närmare samarbete mellan facket och miljörörelsen skulle bli en stark motor för bättre livsmiljö.

På vilka sätt kan de anställda få en större roll? Bra arbetsmiljö i småföretag bygger ofta på att många är delaktiga i arbetet. Det visar en forskarstudie från miljöinstitutet IVL. Andra vittnar om hur stress och arbetsskador lättare drabbar den som inte kan påverka sitt jobb. Sjukskrivningar och brist på inflytande hör ihop.

De tyska företagsjättar som slåss mot bättre kemikaliekontroll beter sig som forna tiders dinosaurier. Taktiken är att allt ska bli kvar vid det gamla. Det håller inte i en värld där både kunder och anställda oroar sig för allergier och cancer.

Lika trångsynta är de svenska företag som ser bättre arbetsmiljö som en kostnad, inte som en möjlighet.

Det är dags att samlas kring en strategi som förenar fack och miljörörelse, nationellt och europeiskt arbete, medbestämmande och bättre hälsa.

Följ ämnen i artikeln