Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sorgligt att ministern väljer att vänta och se

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fritidslokalen på Magnus Ladulåsgatan i Stockholm är välbesökt. Socialdemokratiska kvinnor i alla åldrar har samlats för att lyssna till en debatt mellan s-kvinnors Nalin Pekgul och familjeministern Berit Andnor. Temat för kvällen är föräldraförsäkringen.

Nalin Pekgul skrev tidigare i vintras en debattartikel tillsammans med LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, där de förordade en mer individuell föräldraförsäkring där mamman och pappan delar på ledigheten. Familjeminister Andnor hör till dem som motsatt sig denna modell. Regeringen lär dock vara splittrad. Vad statsministern tycker är dessutom oklart med tanke på att han inför senaste riksdagsvalet förordade just en individualiserad försäkring i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg. På senare tid har Göran Persson dock låtit påskina att han lurats skriva under artikeln och inte alls företräder dess åsikt.

Den socialdemokratiska mellankongressen tryckte på. Kompromissen blev en utredning som regeringen tillsatte med Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson som utredare. S-kvinnor håller just nu rådslag i frågan. Jämställdhetsdebatten är het inom social-

demokratin.

– Vi måste se till helheten. Föräldraförsäkringen är inte det enda verktyget i kampen för ökad jämställdhet. Visst vore det bra om papporna tog ut fler pappamånader, men livet är inte alltid så enkelt, säger Berit Andnor.

– Jag tror aldrig att vi får ett jämställt samhälle utan ett jämställt familjeliv, svarar Nalin Pekgul.

Debatten kommer att handla mer om attityder än om ekonomi. I publiken sitter unga kvinnor som är klart irriterade över att jämställdheten i arbetslivet är fortsatt svag. Halva makten har nästan uppnåtts inom politiken (dock ej inom näringslivet) men det är fortfarande långt till hela lönen.

Jag blir inte klok på vad som är Berit Andnors huvudskäl mot en individuell föräldraförsäkring. Hon hänvisar till kongressbeslut och att frågan är så komplicerad. Hon svarar inte på frågan om vad hon personligen vill.

Medan LO-ordföranden väljer att vara opinionsbildare och försöker bryta mot patriarkala attityder väljer familjeministern att vänta och se. Det är sorgligt.

Miljöpartiet förordar numera fler pappamånader, liksom kristdemokraternas kvinnoförbund vilket är smått sensationellt. Desto tristare att socialdemokratin inte vågar.

Välfärdssystemen utgår i Sverige från individen, inte familjen. Ingen skulle komma på tanken att en man kunde överlämna sina semesterveckor till sin fru. Föräldraförsäkringen bygger däremot på en grumlig familjesyn där mamman är ständig förälder medan pappan endast är det om han själv vill.

”Staten bör inte subventionera ett system som inte befrämjar barnets samvaro med båda föräldrarna”, säger Nalin Pekgul.

S-kvinnorna får sätta sitt hopp till utredningen.

Förhoppningsvis kan den tidigare SSU-ordföranden se till att socialdemokratins jämställdhetsprofil återupprättas. Hoppet heter Kålle.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln