Nyamko Sabuni strör salt i såren
Jimmie Åkessons största seger hittills
I svensk politik framstår Nyamko Sabuni alltjämt som en elefant i en porslinsbutik. Hon lyckas ständigt trampa partivänner på fötterna och rasera gamla förtroenden. Liberalerna upplever just nu sin värsta kris någonsin efter att Sabuni drev igenom att Liberalerna ska lämna januariavtalet och stötta en högerregering i nästa val. En regering som kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna.
Splittringen inom partiet är stor och såren ligger fortfarande öppna. Vad gör Sabuni då? Hon strör en massa salt i såren, för att citera DN:s liberale chefredaktör Peter Wolodarski på Twitter.
Maria Leissner: ”Det smärtar”
Han är inte ensam om att tolka Nyamko Sabunis och partiledningens initiativ att presentera ett gemensamt förslag med M, KD och SD för migrationspolitiken på det sättet. De fyra partierna meddelade i söndags att de bland annat vill se flera skärpta krav vad gäller anhöriginvandring och försörjningskrav.
I den liberala riksdagsgruppen känner sig många överkörda och fem ledamöter reserverade sig mot förslaget, som mest vekar ha en symbolpolitisk funktion. I sak skiljer det sig inte mycket från den migrationsproposition som regeringen redan har lagt fram.
"Det är oerhört tondövt att välja en fråga som är så känslig som migration att manifestera ett samarbete med SD", säger Tina Ackertoft till DN.
"Det smärtar", skriver Liberalernas tidigare partiledare Maria Leissner, om förslaget på Facebook. Hennes företrädare Bengt Westerberg är också kritisk och säger till Aftonbladet att han fortfarande överväger om han ska stanna kvar i partiet eller inte. Liberalernas ungdomsförbund, LUF, stämmer in i kören och tycker att partiet inte längre driver liberal migrationspolitik.
Visar enad front med SD
Men Nyamko Sabuni är nöjd och beskriver sig som initiativtagaren till det gemensamma utspelet. Kanske bjussade Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson henne på den uppmärksamheten. Sabuni har trots allt inte tagit sig över riksdagsspärren i en enda mätning sedan hon blev partiledare.
Hennes partikamrater verkar inte lika imponerade av Sabunis beslut att välja just migrationsfrågan för att visa enad front med SD för första gången. Snarare verkar många liberaler tolkar det som ett uppsträckt långfinger från sin partiledare. Det är knappast en konstruktiv strategi för ett parti som kämpar för sin överlevnad.
Chatta om Liberalernas vägval och framtid med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga eller synpunkt redan nu!
Denna chatt är stängd.
Tack så mycket för alla smarta och intressanta inspel! Nu måste jag ta tag i den övriga arbetsdagen. Ha en fortsatt fin dag, trots ruskvädret!
Tycker landet skulle behöva lite mer miljöextremism! Greta Thunberg var ju skarpt kritisk mot Löfven i går när de träffades där hon krävde att han skulle erkänna att Sverige inte kommer att klara miljömålen i Paris-avtalet.
Så illa är det med ett land med en förhållandevis ambitiös miljöpolitik.
Men till din fråga: S är ju beroende av MP för att kunna regera. Då måste man vara lyhörd och kunna samarbeta. Det är precis som i alla andra relationer. :)
Varför ska ett miljöextremistiskt parti med endast 4% (?) av rösterna kunna styra Stefan Löven in i en politik han inte stödjer?
Inge H5 maj 2021Fast Vänsterpartiet har under decennier tvingats göra upp med sin historia. S släppte ju inte in kamrat fyra procent i närheten av makten. Och har inte gjort det än i dag, förutom i budgetförhandlingar mellan 2014-2018.
När det gäller SD handlar det ju inte heller bara om historia. Deras nutid visar gång på gång hur rasismen frodas inom partiet och vilka auktoritära och antidemokratiska reflexer företrädare har.
Om vi går hundra år tillbaka i tiden så blir det genant tycker jag och tex Vänsterpartiets grumliga historia som kantas av misstag från den tiden fram till 90-talet då Lenin och Stalin härskade i VP.
Nutid är viktig att förhålla sig till tycker jag.
Sossen Jonas5 maj 2021