Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fåfänga gubbar blir lätt överens

Donald Trump och Vladimir Putin efter gårdagens möte i Helsingfors.

Ensamma i ett rum med sina tolkar som vittnen. Så träffades USA:s president Donald Trump och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin i Helsingfors i går. Det var det första officiella mötet mellan de två politikerna, och sista anhalt i Trumps europaturné där han också träffat Nato-ledare och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Det är också första gången på åtta år som en amerikansk och en rysk president träffas i enrum.

Efter mötet hölls en presskonferens. Putin började med att prata om stora länders ansvar, ett lyckat fotbolls-VM och fredsarbete i Syrien. Trump höll med. De skakade hand, log och var överens.

Demokratin står på spel

Visst är det bra att två mäktiga ledare kan träffas utan att vråla och hota varandra. För de som minns kalla kriget är det nog en lättnad att se de ryska och amerikanska presidenterna komma överens. Men även om fred är i allas intresse, är det inte just den som står på spel nu. Det är demokratin vi ska vara oroliga för.

Förra veckan väcktes tolv åtal mot ryska agenter för inblandning i det amerikanska presidentvalet. Åtalen var en del av den stora utredning som just nu leds av Robert Mueller. Amerikanska underrättelsetjänsten är övertygad om att Moskva lade sig i valet och vred det till Donald Trumps och hans parti Republikanernas fördel.

Kallar anklagelserna ”löjliga”

En stat ska inte lägga sig i en annan stats val. Fria och oberoende val är stommen i en demokrati.

Trump blev informerad om åtalen i förväg, men valde att träffa Putin trots protester från många politiker i USA. Tidigare har Trump kallat utredningen "ett skämt" och "en riggad häxjakt". Under presskonferensen igår fick han frågor om inblandningen i valet. Han svarade att anklagelserna är "löjliga".

När Barack Obama fortfarande var president och nåddes av nyheterna om rysk inblandning i valet skickade han hem 35 ryska diplomater. Han införde nya sanktioner mot relevanta ryska cyberföretag, personer och enheter. Obama försvarade demokratin i handling.

Representerar bara sig själv

President Trump gör en tydlig markering när han träffar Putin. Genom att avfärda åtalen kommunicerar han att valvinst och prestige är viktigare än demokratin.

Det verkar som om Trump gynnades av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Stämmer det så har Putin gjort Trump en tjänst och USA en otjänst. Trump ska som president representera en hel befolkning, men som van affärsman föredrar han att representera sig själv. Kommer Trump väl överens med Putin är det ännu ett steg bort från medborgarna.

Samtal löser inte alla problem. Ibland skapar de snarare nya.