Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

FP har poänger om värnplikten

Regeringen är nu helt splittrad om försvaret

FP vill ha värnplikt. Regeringen är nu fullständigt splittrad om försvaret. Men trots detta är det värt att lyssna på vad Folkpartiet säger.

Fredrik Reinfeldt och alliansen avskaffade den allmänna värnplikten 2009 men tre rösters övervikt i riksdagen. Oppositionen kördes helt över. Ett system som fungerat väl under två världskrig och det kalla kriget skrotades på några år och har ersatts av ett frivilligt försvar av Nato-typ.

Det har hittills inte fungerat. När beslutet drevs igenom av dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) var det dåligt utrett och många frågor var olösta. Dessutom skedde det samtidigt som Anders Borg (M) sparade på försvaret.

Hoppar av

Problemen har varit många. Det är svårt att få de frivilliga att fullfölja sin utbildning och sedan stanna i försvaret. Det har även tagit väldigt lång tid att få den nya organisationen på plats. Tanken var att reformen i princip skulle vara genomförd i år, men enligt vad ÖB har sagt är den nog inte klar förrän tidigast 2023, om han får mer pengar, vill säga.

Hela upplägget byggde dessutom på att ingenting skulle hända i vår omvärld som förändrade de säkerhetspolitiska förutsättningarna under tiden.

Sedan invaderade Vladimir Putin Ukraina.

Allan Widman show

I går föreslog Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman att man ska rulla klockan tillbaka. Inte hela vägen till det gamla systemet där alla män i varje årskull mönstrade utan till något mellanting mellan värnplikt och frivillighet.

Det är nog klokt, kalla krigets invasionsförsvar är avvecklat och det finns ingen användning för tiotusentals värnpliktiga varje år. Det gamla värnpliktssystemet hade dessutom sina problem.

Riktigt vad Allan Widman menar konkret är oklart liksom varför Folkpartiet lägger förslaget nu och inte i Försvarsberedningen som var färdig för mindre än en månad sedan. Där för övrigt just Allan Widman var ledamot. Regeringen är nu fullständigt splittrad om försvaret.

Men trots allt detta är det värt att lyssna på vad Folkpartiet säger.

Försvaret är allas ansvar

Den allmänna värnplikten hade en djup folklig förankring och en lång historia. Grunden är att försvaret av Sverige inte är något för bara experterna, det är allas ansvar. Som medborgare har man både rättigheter och skyldigheter.

Det är även svårt att se hur ett litet, alliansfritt, land i längden ska kunna bygga sitt försvar utan att en förhållandevis stor andel av befolkningen tar ansvar för det. Hittills har metoden för detta varit värnplikten.

Systemkris

Det Folkpartiet sätter fingret på är precis den systemkris som Socialdemokraterna länge har pratat om. Utan värnplikt kommer för få i kontakt med försvarsmakten, antalet soldater och sjömän blir väldigt litet och kunskapen i samhället om landets säkerhet blir för låg. Försvarets folkliga förankring minskar när allt färre själva vet vad det handlar om.

I Försvarsberedningen tog man steg mot att göra utbildningen lite mer värnpliktsliknande. Socialdemokraterna har länge slagits för att använda en bredare mönstringsplikt som en metod att bredda rekryteringen. Ingen har väl egentligen någon färdig lösning men det viktiga är i vilken riktning man går.

Folkpartiets utspel inför partiets dag i Almedalen ger ytterligare energi till diskussionen.

Följ ämnen i artikeln