Matchen står om de osäkra

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige kan vara på väg mot historiskt lågt valdeltagande

Lars Leijonborg (fp), Göran Persson (s) och Fredrik Reinfeldt (m) under en partiledardebatt.

I den sista partiledardebatten i riksdagen före valet den 17 september framkom intet nytt. Det röd-gröna blocket poängterade att högern vill försämra för dem som har det sämst. Den borgerliga alliansen underströk att ”vänsterkartellen” inte har lyckats skapa jobb.

Osäkra uppe i 20 procent

Båda ståndpunkterna har hörts till leda och hittills inte lyckats förändra opinionssiffrorna dramatiskt. I tidigare opinionsundersökningar från en rad olika institut har antalet osäkra väljare varit uppemot 20 procent och läget mellan blocken jämnt. Det har inte kantrat åt något håll än.

Samtidigt som debatten i riksdagen pågick släppte Statistiska centralbyrån sin partisympatiundersökning, också sista gången före valet. Undersökningen har gjorts under maj och visar att inget av blocken skulle få någon klar majoritet om det vore val i dag. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet hamnar mellan 46,7 och 49,1 procent, den borgerliga alliansen mellan 47,7 och 50 procent.

Matchen kommer att stå om de osäkra väljarna. Den som vinner dem vinner också valet. Frågan är om valrörelsen kommer att fortsätta handla om socialförsäkringarna och jobben. De frågorna har dominerat den politiska debatten under våren – men inte gjort de osäkra väljarna säkrare. Risken är att Sverige går mot ett historiskt lågt valdeltagande.

Inte ta ur segern i förskott

I går sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt att valet kommer att handla om mobilisering av väljare och att inte ta ut segern i förskott. Det gör han klokt i att inte göra. De mycket jämna siffrorna som SCB presenterar måste göra honom och de tre andra borgerliga partiledarna mycket nervösa. För mindre än ett år sedan var socialdemokraterna helt uträknade som valvinnare, fördömda av både opposition och forskare. Men gårdagens jämna siffror visar att väljarna trots allt litar på socialdemokraterna och är beredda att ge dem ännu en chans. Den borgerliga alliansen har gått från att ha haft ett enormt försprång till att vara nära att förlora kampen om makten – igen.

Lars Ohly – en akilleshäl

För statsministern gäller det att sikta på oppositionens svaga punkter. En av dem tog han upp i debattens inledningsanförande: miljöpolitiken. Han talade om att människor oroar sig för klimatförändringar och att det handlar om rättvisa mot dem som kommer efter oss. Förhoppningsvis fortsätter han att tala om detta och visa de stora skillnader som finns mellan höger och vänster för en hållbar utveckling.

En akilleshäl för statsministern kan vara vänsterledaren Lars Ohlys utspel om att kräva utträde ur EU om EG-domstolen inte dömer till fördel för den svenska fackföreningsrörelsen. Ohly måste inse att det inte är realistiskt att kräva utträde och samtidigt vilja sitta i regeringen.

NB

Följ ämnen i artikeln