Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Göran Perssons svåra jobb har bara börjat

Swedbanks ägare borde vara nöjda

Det har gått en månad sedan Göran Persson tog över ordförandeklubban i styrelsen för penningtvättsanklagade Swedbank. I går redovisade banken sina siffror för det andra kvartalet.

Vinsten på 6 552 miljoner kronor är lägre än förra året men överträffade ändå förväntningarna. Räntenettot är högre än för ett år sedan och trots alla skandaler har Swedbank behållit sin marknadsandel av bostadslånen.

Man kan tycka att banken så här långt har klarat krisen skapligt. Ändå rasade aktien med fyra procent när börsen öppnade i går. Den tillförordnade bankchefen Anders Karlsson meddelade nämligen att Swedbank tänker dela ut mindre av sin vinst - 50 i stället för 75 procent - till aktieägarna.

Mycket prat om rötter

När Göran Persson tog över ordförandeklubban i Swedbank talade han mycket om bankens rötter i sparbanksrörelsen. I det ligger att en bank har ett ansvar för det samhälle den verkar i. Målet borde aldrig bara vara att göra ägarna rika.

Till skillnad från de lokala sparbankerna och föreningsbankerna är dagens Swedbank ett aktiebolag. Men precis som alla banker bedriver den en verksamhet som är avgörande för att samhället ska fungera. Och precis som andra banker vilar affärerna ytterst på garantier från samhället.

Med den bakgrunden kan man fråga sig om det verkligen är rimligt att ens dela ut hälften av vinsten till ägarna.

Skandalerna kommer att kosta

I går motiverade Anders Karlsson beslutet att sänka andelen av vinsten som ska delas ut med förändrade växelkurser och räntor, och med ökade krav på kapitaltäckning.

Dessutom kommer penningtvättsskandalerna säkert att kosta stora pengar.

Men även bortsett från allt det där borde bankerna och bankernas ägare fundera över sina drivkrafter. Uppdraget är nämligen större än att i varje ögonblick berika sig så mycket som möjligt. Den attityden har gång på gång lett till kriser som krossat människors liv.

Om någon kan få de svenska storbankerna att inse det är det kanske Göran Persson.