Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Friskolor blev till hunddagis

En granskning som DN har gjort, visar att av 20 friskolor med skogsinriktning så är det bara fyra stycken som faktiskt har utbildningar för maskinförare. I stället utbildar man sina elever i att jobba med äventyrsturism eller att jobba på hunddagis.

Det är ingen som bryter mot ­lagen, men så här får man inte göra.

Ungefär så kan man sammanfatta Dagens Nyheters avslöjande om hur friskolor som erbjuder elever att läsa naturbruksprogrammet utnyttjar kryphål i lagen för att tjäna pengar.

Gymnasiets naturbruks­program som har inriktningen skog är landets i särklass dyraste gymnasieutbildning. En fri­skola där programmet går att ­läsa får varje år 229 100 skattekronor per naturbrukselev.

Kan strunta i maskinerna

Det är nu inte så konstigt att det kostar. Den utrustning och de maskiner som krävs i yrkeskurserna – här ska framtidens skogsarbetare utbildas – är helt enkelt dyra saker.

Men enligt de regler som finns så kan skolorna strunta i att hålla kurserna som kräver utrusningen. Ersättningen får skolan ändå.

DN-granskningen visar att av 20 friskolor med skogsinriktning så är det bara fyra stycken som faktiskt har utbildningar för maskinförare. I stället ut­bildar man sina elever i att ­jobba med äventyrsturism eller att jobba på hunddagis.

Detta samtidigt som det råder stor brist på utbildade skogs­maskinförare.

Erbjuder dykkurser

Friskolekoncernen Realgymnasiet lockar elever genom att lova skidåkning och dykkurser på naturbruksprogrammet med skogsinriktning. Trots att skolan helt saknar utrustningen som krävs kan de i år glatt dra in 30 miljoner kronor på de 133 elever som läser yrkesprogrammet, enligt DN.

Sedan 2012 har ersättningen för naturbruksprogrammet ökat med 20 procent, långt över snittet för övriga gymnasieutbildningar. Omsättningen i friskolekoncernerna som ­erbjuder naturbruk har, inte så överraskande, rakat i höjden.

I fredags kom ett delbetänkande från regeringens yrkesprogramsutredning.

Här lanseras hur naturbruksprogrammets yrkeskaraktär kan upprätthållas och hur man avslutar pengafesten för hunddagisutbildare som låtsas utbilda skogsarbetare.

Det är utmärkt.

Nej, det kanske inte var tänkt att våra skolor skulle fungera som en pengakran för gnidna friskoleägare.

Men varför i hela världen har vi gjort det så lätt att fuska och trixa?

Hur kan vi tolerera att vårt utbildningssystem utvecklats till en bransch för skoj, spekulation och snabba klipp?

Det är helt enkelt inte acceptabelt.

Skolan, eleverna och fram­tidens arbetsmarknad måste vara ­viktigare än så.

Följ ämnen i artikeln