EU:s åtstramningar ökar nationalismen

krisens effekter När ekonomin kraschar ökar arbetslösheten och nationalismen. I Frankrike och Grekland har de nationalistiska partierna nått stora framsteg. I Ungern härjar gruppen Betyarsereg, som består av unga vältränade män specialiserade på kampsport som ägnar sig åt att terrorisera romer.

23 maj 2012. EU-toppmöte

I dag är det extra EU-toppmöte i Bryssel. Ämnet är tillväxt men mötet är främst en slags temperaturmätare efter valen i Frankrike och Grekland.

I båda länderna underkände befolkningen EU:s åtstramningspolitik. Och de är i gott sällskap. Till och med den Europeiska centralbanken har börjat prata om tillväxt, och då har det gått långt.

Oroväckande utveckling

Mer oroväckande är att nationalistiska partier hade stora framgångar i både Frankrike och Grekland. I Frankrike fick högerextrema Nationella fronten närmare 20 procent av rösterna och i Grekland kom ett nynazistiskt parti, Gyllene gryning, in i parlamentet. Till detta kan

läggas förra helgens presidentval i EU-kandidatlandet Serbien där nationalisten Tomislav Nikolic vann över den EU-vänlige Boris Tadic.

Även utvecklingen i Ungern oroar. De svenska Moderaternas systerparti Fidesz och premiärminister Viktor Orban har med nationalistisk retorik infört ett närmast auktoritärt styre. Han har bland annat ändrat konstitutionen och begränsat pressfriheten.

I kölvattnet av den officiella nationalistiska retoriken härjar bland andra gruppen Betyarsereg som fått viss uppmärksamhet på senare tid. Den består av unga vältränade män specialiserade på kampsport och som ägnar sig åt att terrorisera romer. Deras symbol är en dödskalle med två korslagda yxor och på deras hemsida ligger en värvningsfilm med folk som slåss, skjuter prick och viftar med piskor.

Miljontals utan hopp

Det kan verka teatraliskt, men romerna kan hålla sig för skratt. Särskilt eftersom den ungerska staten inte agerar tillräckligt för att skydda dem. Det höger­extrema partiet Jobbik med antiromsk och antisemitisk politik är dessutom landets tredje största parti.

Det är inte bara ekonomin som står på spel när EU:s ledare träffas i dag. Runt om i Europa ekar stöveltrampen allt taktfastare och högre. Krisen och åtstramningarna har ställt miljontals människor utan jobb eller hopp om framtiden. Fortsätter EU på den inslagna vägen kommer de att få sällskap av fler.

Arbetslösheten skenar

Högerns lösning på krisen är mer nedskärningar. Det har hittills lett till att Europas ekonomi bromsat in ytterligare, vilket förstärkt krisens effekter.

Problemet med idén om det renande stålbadet – förutom att det inte fungerar – är nämligen att ekonomin består av människor. Europa har redan facit på vad som händer när ekonomin kraschar, arbetslösheten skenar, nationalismen ökar och miljontals människor lämnas åt sitt öde. Vi ska vara glada att motreaktionerna än så länge i huvudsak skett vid valurnan.

Förhoppningsvis har denna politik nu nått vägs ände.

Följ ämnen i artikeln