Trygga jobb handlar om kvinnornas makt
När det finns skäl för att anställa någon på ett tidsbegränsat kontrakt, ska så göras. Annars ska anställningen gälla tills vidare.
Svårare än så är det inte.
Men sedan 2007 behöver arbetsgivare inte uppge något skäl för att anställa på korta kontrakt, tack vare anställningsformen ”allmän visstidsanställning”.
Kvinnor värst drabbade
Det är en omfördelning av makt från arbetstagare till arbetsgivare, som har gett upphov till avarter på arbetsmarknaden.
Tvåveckorskontrakt, att ha noll garanterade timmar på schemat, eller arbetsgivare som skickar sms på morgonen med ett jobberbjudande för dagen.
Och så här ser det ut för många, år efter år.
Som Aftonbladet har berättat kräver lågavlönade kvinnor inom vården, handeln och på restauranger att Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska jobba för att förbättra deras villkor. Det är samma kvinnor som är mest drabbade av de otrygga jobben: I deras branscher har utnyttjandet av korta kontrakt för permanenta behov av arbetskraft närmast blivit norm.
Staplas på varandra
I sitt första maj-tal i förrgår sa Löfven att han vill stoppa möjligheten att stapla visstidsanställningar. Det är bra.
Eller rättare sagt, allt annat hade varit under all kritik.
Sedan 2007 kan nämligen tidsbegränsade anställningar staplas på varandra hos samma arbetsgivare, utan att någonsin behöva leda till ett fast jobb.
I sju års tid har Sverige därför brutit mot EU:s bestämmelser kring visstidsanställningar.
Men att göra det omöjligt att stapla visstidsanställningar är inte tillräckligt. För de korta kontrakten har alltså inte bara blivit stapelbara, utan också osäkrare.
Och detta är i grunden en fråga om makt.
Feministisk fråga
De drabbade kvinnorna har svårare att ställa krav på sina arbetsgivare, rädda för att förlora jobbet. De får svårare att planera sitt liv, att få hyreskontrakt och att ta lån. Den ständiga osäkerheten tär på deras hälsa och påverkar vilket sorts liv de kan leva.
Att kräva att arbetsgivare ska motivera korta kontrakt är gratis. Och handlar inte bara om att förbättra kvinnors arbetsliv, utan också deras livsvillkor.
Inget parti som gör anspråk på att vara feministiskt, kommer undan frågan om trygga jobb.