Lyssna på biskop Younan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om du tror att vi bara sjunger Halleluja och Gloria så har du missat poängen med vad det är att vara kyrka, säger biskop Munib Younan på presskonferensen som svar på frågan om varför kyrkorna tar politisk ställning i Mellanösternkonflikten.

Younan är palestinier och luthersk biskop i Jerusalem. Jag träffade honom under min resa på Västbanken förra året. Han är en underbar människa, en kämpande humanist som oblygt kritiserar den israeliska ockupationen men ständigt bevarar hoppet om fred. Nu är han i Sverige för att berätta om läget i Palestina.

– I Gamla testamentet finns profeterna. De ifrågasatte sin tids politiska ledare när de bröt mot rätten och rättfärdigheten. Vår uppgift som kristna är att vara profetiska. Vi tror på rättvisa, fred och försoning, fortsätter Younan.

Svenska kyrkans ärkebiskop, K G Hammar, står som undertecknare av Palestinauppropet som publicerades i Dagens Nyheter i lördags. Liksom prästen Gustaf Ödquist, som arbetat för lutherska kyrkan på Västbanken och bott tre år i Ramallah. I dag har han hand om Svenska kyrkans Mellanösternarbete.

Båda två är med på presskonferensen.

När det politiska ledarskapet blivit tystare i sin kritik mot Israel känns det befriande att höra kyrkoledarna. Det är ingen tvekan om att kampen för fred och försoning i Mellanöstern handlar om kamp för människovärdet. När folkrätt och mänskliga rättigheter dagligen kränks kan den som predikar budskapet om att älska sin nästa inte tiga.

– Just nu bygger israelerna murar på både Västbanken och i Gaza. Vi kallar dem för ”apartheid-murar”. Men dessa murar kommer att rivas precis som en gång Berlinmuren. Det värsta är de mentala murarna – hatets murar – som byggs mellan judar och palestinier, säger biskop Younan.

Den lutherska kyrkan arbetar för fred och försoning tillsammans med andra kristna kyrkor, muslimer och judar. Utbildning är ett viktigt led i försoningsarbetet. Tretusen barn, varav tusen är muslimer, går i de lutherska skolorna i Palestina.

– Dessa skolor och även universiteten är de enda platser där hoppet kan gro. Israelerna har nu stängt våra skolor och pådyvlat oss utegångsförbud. Så krossas det hopp och den framtidstro vi försöker ingjuta hos våra barn, berättar Younan.

– Förutom krånglet med utegångsförbud och vägspärrar pågår ett administrativt krångel som hindrar arbetet för fred, säger Gustaf Ödquist. I östra Jerusalem har ett trettiotal internationella frivilligrörelser sina kontor. Fredsarbetarna får nu inte visum så att de kan röra sig på Västbanken och i Gaza. Palestinierna tolkar detta som att israelerna vill bli av med alla internationella observatörer så att ingen utomstående kan dokumentera förtrycket och brotten mot de mänskliga rättigheterna.

Biskop Munib Younan

har beskrivit situationen för både statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh. Måtte politiken ta intryck av den kyrkliga kampen för en rättvis fred i Palestina.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln