Arbetslösa och sjuka ska spotta i nävarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Just före jul kommer 12?000 långtidssjukskrivna i östra Mellansverige att nås av ett dramatiskt besked. Rätten till sjukersättning dras in från nyår. Det berättade LO-tidningen nyligen.

Det är effekterna av regeringens nya ”rehabiliteringspolitik”. Efter ett halvårs sjuk­skrivning ska den sjukes arbetsförmåga prövas mot alla arbeten på arbetsmarknaden. Klarar hon eller han något jobb, oavsett om det är ledigt eller ej, ska ersättningen dras in.

Försäkringskassans östra region räknar med att en tredjedel av de långtidssjukskrivna kommer att falla för de nya hårdare villkoren. Omräknat till hela landet motsvarar det nästan 30?000 personer.

Den 1 januari har det gått sex månader sedan lagen förändrades. Därmed ska de nya reglerna tillämpas. Många kommer att få det omskakande beskedet precis till jul.

–?Tajmningen är fel, säger Jonas Krantz, områdeschef på Försäkringskassan, till LO-tidningen.

Det är ingen överdrift.

Konsekvenserna kommer vid sämsta tänkbara tidpunkt och inte bara för de familjer som får julfirandet förstört eller för de tjänstemän som tvingas lämna beskedet. Beräkningarna från Försäkringskassan avslöjar näm­ligen också ett grundproblem i det regeringen beskriver som ”jobbpolitik”.

Målet med regeringens åtgärder – från försämrad arbetslöshetsersättning till skatte­sänkningar – har hela tiden varit att få fler att söka jobb. En politik för att skapa arbets­sökande, inte arbetsplatser.

I brinnande högkonjunktur har den skördat vissa framgångar, om än mindre än arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin brukar ge sken av. För dem som står längst från arbetsmarknaden har läget knappast ljusnat.

I?dag, när varselsiffrorna slår rekord, är det svårare för regeringen. Arbetsmarknads­politiken är nedrustad, a-kassan urholkad och beredskapen för att möta en arbets­löshetsvåg obetydlig.

Det lät helt enkelt inte trovärdigt när Littorin i?går i riksdagen talade om ”torrt krut i ladorna”, vad det nu kan betyda.

Till problemen ska nu läggas omkring 30?000 människor som är för sjuka för att göra det arbete de kan.

Det är inte konstigt att både statsminister Reinfeldt och finansminister Borg tycks ha drabbats av kalla fötter. Nya resurser är inte längre uteslutna, inte ens när det gäller a-kassan.

Kvar på ”jobbpolitikens” barrikader finns dock åtminstone en kämpe, arbetsmarknadsministerns högra hand, statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. I gårdagens riksdagsdebatt vaktade hon Littorin som en gårdvar. Uddén Sonnegård viker inte en tum.

–?Med de reformer vi genomfört ökar drivkrafterna att söka jobb, sa hon nyligen till Svenska Dagbladet.

När arbetsmarknaden hårdnar och nya storvarsel kommer dagligen ska arbetslösa och sjuka spotta i nävarna och ta nya tag. Och skulle det misslyckas kan de i varje fall inte räkna med någon medkänsla från arbets­marknadsdepartementet.

Sådant är julens budskap år 2008.

Följ ämnen i artikeln