Superbakterierna är en riktig mardröm

Den kommer att sprida sig över världen, och det kan gå fort

Odlingsplatta med bakterier, varar några är resistenta mot antibiotika.

Antibiotika, kanske 1900-talets största medicinska landvinning, överanvänds, felanvänds och ges till och med slentrianmässigt till husdjur. Och resultatet är motståndskraftiga bakterier som måste behandlas med allt mer specialiserade mediciner.

Till slut kommer botemedlen att ta slut. Då börjar de riktigt stora problemen. Människor kommer åter att dö av vanliga sjukdomar, sjukdomar som vi i dag betraktar som oskyldiga.

Hittat gen

Möjligen är det precis där vi befinner oss just nu. Kinesiska forskare har hittat en gen som gör bakterier resistenta mot all antibiotika.

Motståndskraften kan dessutom sprida sig. Genen som ger resistens finns i vanliga men i värsta fall sjukdomsframkallande bakterier, och hos både grisar och människor.

Den kommer att sprida sig över världen, och det kan gå fort.

Det är, som professor Otto Cars i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet säger till TT, en mardröm.

Ges till husdjur

Jämfört med många andra delar av världen är resistenta bakterier ovanliga i Sverige. Medvetenheten inom vården har varit större här, liksom återhållsamheten när det gäller förskrivning av antibiotika till både människor och husdjur.

Men Sverige är inte förskonat. I Folkhälsomyndighetens statistik ökade rapporterna om resistenta bakterier förra året. Värst är kanske att fallen av elakartad ESBLcarba blev fler. Enkelt uttryckt gör det antibiotika verkningslöst.

En rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skisserade nyligen en hotbild där just den bakterien sprids till en stor del av befolkningen, och konsekvenserna skulle bli allvarliga.

Ödesfråga

I Sverige måste vi fortsätta att bekämpa de resistenta bakterierna genom bättre hygien på sjukhusen och en fortsatt restriktiv användning av antibiotika. Men det kommer inte att räcka.

För att få stopp på spridningen av resistenta bakterier krävs både ett gemensamt arbete för att hindra uppkomsten och spridningen av resistens, och stora insatser för att utveckla nya läkemedel.

Det är, som så mycket annat dessa dagar, en ödesfråga.

Följ ämnen i artikeln