Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Moderaterna kör skrämselkampanj

Många har poängterat att Moderaterna brukar vinna på ökad oro bland väljarna.

21 augusti 2014. valstrategi.

Fyra dagar efter Fredrik Reinfeldts ­sommartal är det bara att konstatera: ­Moderaterna har inte glömt hur man ­bedriver valrörelse.

I opinionsmätningarna ligger Alliansen en bit under 40 procent och Moderaterna ser ut att gå mot ett katastrofval. De är i desperat behov av det som på kampanjspråk kallas en ”gamechanger”, ­något som i grunden ritar om den ­politiska kartan.

Regeringsfrågan i fokus

Moderaterna började valrörelsen med två starka kort, regeringsfrågan och ­ekonomin. På i stort sett alla andra områden som skola, jobb, äldreomsorg och sjukvård leder de rödgröna. Moderaternas starkaste politiker är Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt.

Genom att prata om ”invandringens kostnader” och göra tuffa utspel i regerings­frågan har Fredrik Reinfeldt fått ­både politiska journalister och samtalet ­i stort precis dit han ville. Regeringsfrågan och ekonomin har helt dominerat och sak­politiskt är det en förlorad vecka för ­oppositionen.

I går gick Moderaterna ett steg längre. På en hastigt inkallad extra pressträff med det officiella temat ”oro” meddelande Carl Bildt och Anders Borg att läget

i omvärlden är allvarligt.

Visade skrämmande bilder

Pressträffen genomförs tre dagar ­innan regeringens budgetkonferens på Harpsund men innehöll inga nyheter.

Till en serie skrämmande fotografier berättade Bildt och Borg i stället om ­kriget i Ukraina, kriget i Syrien, den ­fasansfulla terrorgruppen Islamiska ­staten i Irak och om att världsekonomin är fylld av risker. Det är samma taktik ­Anders Borg ­utnyttjade för att vända de rödgrönas ­stora övertag under förra mandatperioden. Då ledde Mona Sahlin tvåsiffrigt i opinionen, men så kom Grekland­skrisen. I en orolig värld kunde Anders Borg argumentera för att han var det ­säkra kortet i kontrast till Social­demokraterna.

”Ska Lars Ohly bli finansminister?” ­frågade Moderaterna retoriskt. ”Vill ni ha det som i Grekland?”

Nu försöker Moderaterna med exakt samma strategi igen. Först målar de upp ett yttre hot, sedan säger de: ”Rösta på oss, annars...”.

En rad politiska kommentatorer har sagt att denna strategi skulle bero på att Moderaterna är humanister och bara vill säga som det är.

Anklagas för att vara cyniska

På pressträffen blev Carl Bildt för­närmad när en journalist påtalade att ­sittande regering brukar vinna på ökad oro.

I sak är det helt sant att omvärlden är en farlig plats. Särskilt krigen i Ukraina och Mellanöstern är fruktansvärda. Men att utnyttja detta i valrörelsen riskerar att framstå som väldigt cyniskt.

Men det vi ser är egentligen inte oväntat. Om Moderaterna inte lyckas ändra spelplanen snart är de förlorade.

Följ ämnen i artikeln