En EU-entusiast tyglar sina visioner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Från talarpodiet kan Joschka Fischer se den amerikanska flaggan vaja utanför fönstret. Högskolans aula ligger nästgårds till Visby hamn, där besökarna möts av stjärnbaneret och sex andra nationella flaggor. De tolv EU-stjärnorna syns inte till. Kanske ett tecken på en kvardröjande svensk tveksamhet till EU, till medborgarskapet i en politisk union.

Den tyske utrikesministern anpassar sitt budskap till en svensk publik när han talar om eurons fördelar.

– EU blir inte en superstat, upprepar han flera gånger på socialdemokraternas ekonomiska seminarium. Vi kommer att behålla vår nationella identitet.

De ekonomiska argumenten för euron står i förgrunden. Den gemensamma valutan har stoppat spekulation och drivit fram nödvändiga reformer. Kritikerna har fel som tar den stapplande tyska ekonomin som exempel.

– Det är nonsens att Tysklands problem beror på euron, säger Fischer. De är ett resultat av återföreningen.

Joschka Fischers dagstur till Gotland är ett genidrag av ja-sidan. Hans lovsång till euron måste ha samma effekt på det svenska miljöpartiet som en rejäl regnskur på semesterfirarna längs Gotlands stränder.

– Han är ju kanske Tysklands mest trovärdige och populäraste politiker.

Så beskrev språkröret Peter Eriksson den gröna ideologen efter det tyska valet i september.

– Jag har fått mycket blandade reaktioner från de svenska gröna på min medverkan här, säger Joschka Fischer på en pressträff i Almedalen medan överrumplade soldyrkare flyr undan horden av journalister och fotografer.

Efter seminariet ger sig utrikesminister Anna Lindh och hennes tyska kollega av från Visby för diskreta överläggningar på vägen till Fårö. Kvar på Donners plats står ett ensamt ställ med broschyrer från EU 2004-kommittén.

Parlamentarikerna som försöker stimulera framtidsdebatten har tryckt upp förslaget till EU-konstitution i enkelt svartvitt tryck. En lågmäld påminnelse om den andra stora EU-frågan denna sommar.

Joschka Fischer har spelat en avgörande roll för förslaget, som bland annat ger de EU-länder som vill större möjlighet att gå före i det ekonomiska samarbetet och kring ett europeiskt försvar. Det är i linje med den tyska utrikesministerns tidigare visioner.

Håret har grånat och går i ton med den strikta kostymen. Revolutionären Fischer har blivit 55 år. Ändå är han en av de mest nyskapande Europatänkarna.

I en intervju med tidningen Die Zeit för två år sedan såg han euron och utvidgningen som starkt pådrivande för reformer av EU. Ett ”gravitationscentrum” kommer att växa fram, sa han i sitt numera historiska tal på Humboldtuniversitetet år 2000, kanske med euron som kitt.

Om detta sa den tyska utrikesministern inte mycket i Visby. Den svenska regeringen dröjer med att säga vad den tycker om den nya grundlagen.

Möjligen taktiskt riktigt inför förhandlingarna med övriga länder, men synd för debatten.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln