Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ministerns slag i luften

Nu ska man liksom slänga ut några miljoner till Borås och tror att man ska lösa segregationen, det är ju bara trams.”

Det var ord och inga visor när Petter Löberg, vice ordförande i stadsdelsnämnden Öster i Borås, dömde ut det så kallade utanförskapsstödet i P1

Morgon i går.

Det handlar om 100 miljoner som regeringen vid årsskiftet ska börja betala ut till 15 socialt svaga stadsdelar i nio svenska kommuner. Syftet är att få fler i arbete, få upp betygen och få ner socialbidragsutbetalningarna. Mest går till de som presterar bäst, som en morot.

Det låter ju bra. Sedan börjar man räkna.

Mannen bakom stödet heter Erik Ullenhag (FP) och är integrationsminister. Förebilden är förortsprojektet Järvalyftet som sjösattes i Stockholm 2007. Här satsas miljarder på att bryta utanförskapet i nordvästra Stockholm. Ullenhag ger varje stadsdel runt 6,6 miljoner.

I Boråsstadsdelen Hässleholmen, där Petter Löberg är verksam, hoppas man kunna skapa 20 halvtidsjobb för pengarna. 20 halvtidsjobb är förstås inte illa, men som en kraftfull satsning för att lyfta folk ur fattigdom är det rent pinsamt.

De senaste 20 åren åren har de ekonomiska klyftorna i samhället vidgats kraftigt. Mest ökar skillnaden mellan dem som har ett arbete och dem som står utanför arbetsmarknaden. Bland ensamstående kvinnor har fattigdomen fyrdubblats på två decennier.

Den utvecklingen har skyndats på av den politik som Ullenhags regering drivit sedan den tillträdde: urholkad a-kassa, utförsäkringar, skattelättnader för de som tjänar bäst.

Organisationen OECD har i en tidigare rapport pekat på att de svenska skatte- och socialförsäkringssystemen tidigare jämnade ut klyftor väl. I dag är den omfördelande effekten nästan helt borta. Hårdast drabbas, förstås, de som redan har det svårt.

Samtidigt ökar arbetslösheten och andelen elever utan gymnasiebehörighet.

Ullenhags pengar är som en blomspruta mot en eldsvåda.

Följ ämnen i artikeln