Kandidat X kommer inte att få några röster

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag inleder föreningen Feministiskt initiativ sitt årsmöte i Örebro, händelsevis i samma lokaler där Fredrik Reinfeldt för någon vecka sedan lanserade sina nya moderater.

Går allt enligt planerna kommer också Gudrun Schyman efter mötet att kunna lansera ett nytt parti.

Den senaste tiden har dock varit kantad av problem. Först motsättningarna mellan kvinnojourerna och sedan det bråket i samband med Ebba Witt-Brattströms avhopp.

Som om inte det vore nog meddelade Feministiskt initiativ nu att det inte är säkert att årsmötet kommer att vara öppet för journalister.

Många medlemmar tycker det är obehagligt att uppträda offentligt med sin feministiska övertygelse, får vi veta.

Jag har lite svårt att stämma in i den kör som den senaste veckan talat om hemlighetsmakeri.

Styrelsens förklaring är förmodligen riktig. Många av medlemmarna i Feministiskt initiativ har antagligen sökt sig till föreningen för att träffa likasinnade, och inget fel i det. Män har i alla tider sett till att umgås i kretsar där deras bild av världen bekräftas.

Problemet uppstår när föreningen ska bli ett parti som försöker påverka hela samhället. Det kräver nämligen offentlighet och konfrontation med politiska motståndare.

En kandidat X kan inte få några röster, inte ens om hon heter Gudrun i förnamn.

I tisdags träffade tjänstemannakartellen PTK - precis som tidigare LO - ett avtal med Svenskt Näringsliv om villkoren för utländska företag i Sverige. Därmed finns regler för hela den privata arbetsmarknaden. Återstår att se till att de tillämpas i verkligheten.

Att det inte alltid är så lätt visade sig på Preemraffs bygge i Lysekil. Trots ett avtal tvingades fackförbundet Byggnads hota med konflikt för att 180 thailändska arbetare skulle få ut sin lön.

I dag avslöjar LO-tidningen bakgrunden. Den handlar om det italienska entreprenörföretaget Irem och deras hantlangare, om det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement och om orimliga löneavdrag.

De thailändska svetsarna har tvingats skuldsätta sig för att få jobben i Lysekil. Företaget har dragit av större delen av den avtalade lönen för "kostnader" och vägrat visa papper på vad som betalats ut.

Det gränsar till handel med människor.

Men framför allt handlar historien i Lysekil om hot och påtryckningar och om ett enormt mod hos de arbetare som trots sin rädsla stått upp för sin rätt.

När arbetsgivaren hotade med att skicka hem arbetarnas talesmän la alla ner arbetet och började gå mot den pråm där de bor. Strejken avbröts först när hotet tagits tillbaka.

Sedan fackförbundet Byggnads varslat om blockad får dock arbetarna nu sina löner. Eftersom varken de italienska eller de thailändska entreprenörerna kunnat visa att lönerna betalas garanterar Preem själva att avtalet följs. Allt för att inte riskera mångmiljardutbyggnaden av raffinaderiet.

Det är en seger för det svenska facket, men ännu mer för de thailändska arbetare som vågade trotsa hot och trakasserier.

Nästa år blir Göteborg utan elitserielag i speedway. I den sista omgången halkade Tommy Randers kapare ner under strecket. Trist för Västsverige.

Själv ser jag dock fram emot att kunna se elitseriespeedway på Gubbängen, inom hörhåll från balkongen. Det är bara att sticka ut huvudet och lyssna om Bajen Speedway kör match.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln