Dags att korta sommarlovet

”Sommarskolan lindrar möjligtvis symptomen, men Socialdemokraterna får inte kapitulera inför de verkliga problemen”

För långt  Tiden då vi levde i ett bondesamhälle är förbi. Ungdomar i dag behöver inte tio veckors sommarledighet.

Socialdemokraterna vill sätta de svagaste eleverna i sommarskola.

De 12 000 elever som varje år lämnar grundskolan utan fullständiga betyg ska enligt förslaget sättas i skolbänken medan kompisarna får sommarlov.

Självklart ska alla barn ha en komplett grundskoleutbildning. Sommarskolan kan säkert lösa enskilda elevers problem och det är bra att Socialdemokraterna vill satsa på dem. Men förslaget löser inte problemen i skolan.

Om så många barn går ut med ofullständiga betyg säger det faktiskt mer om skolan än om eleverna. En dålig undervisning drabbar inte bara de svaga eleverna.

En dålig skola drabbar alla.

Men i stället för att lägga alla resurser på att förstärka skolan så att även duktiga elever får en bra undervisning, väljer Socialdemokraterna att peka ut en grupp. Någon som de kan skylla på, åtgärda och sedan gå till val på.

”Titta nu har så många tusen läst upp sina betyg.”

Men så länge skolan inte fungerar kommer den att fortsätta att producera elever som misslyckas och stigmatiseras.

Sommarskolan lindrar möjligtvis symptomen, men Socialdemokraterna får inte kapitulera inför de verkliga problemen. Skolan klarar inte sitt uppdrag.

Att 12 000 elever inte klarar grundskolan visar bara hur allvarliga problemen är.

Ett vältajmat politiskt budskap

En obligatorisk sommarskola för de som inte godkänts skulle bara att krångla till det. Eleverna behöver förhandsbesked. Betygen måste sättas tidigare. Studiemedel betalas ut till de elever som fyllt 16. Och vad händer med alla de 15–16-åringar som hunnit skaffa sig sommarjobb?

Det är skolavslutningstid och det var väl därför Socialdemokraterna lanserade sitt förslag i går. Ett politiskt budskap ska vara vältajmat.

För elever som brukar hänga på gärdesgården var det säkert en smäll i magen. Indraget sommarlov. Tala om hot.

Ett mer rättvist och mindre provocerande förslag kunde ha varit att förkorta sommarlovet för alla barn. Tio veckors ledighet är egentligen inte klokt.

Glömmer vad de lärt sig

Det svenska läsåret är anpassat efter det svenska bondesamhället då barnen skulle hjälpa till i jordbruket. I dag får de mest slå ihjäl tiden. Barnen blir uttråkade och när de kommer tillbaka till skolan har de glömt hälften av vad de lärde sig under våren.

Jan Björklund brukar ofta hänvisa till Japan och Sydkorea som länder med en bra skola. Där har de inte några tio veckors sommarlov. Det är tiden i skolan som räknas. Det är tillgången på lärare och resurser som avgör om en elev ska klara grundskolan.

Följ ämnen i artikeln