Egyptierna vill ha lugn och ro

I Egypten handlar allt om solen. Mer än var tionde egyptier arbetar inom turism och besöksnäring. När revolutionen inleddes på Kairos gator 2011 slutade turisterna att besöka pyramiderna. Och när Muslimska brödraskapets Mohamed Mursi vann valet 2012 var det många egyptier som fortsatte att vara oroliga för landets ekonomi. Skulle turistnäringen få vara i fred eller skulle brödraskapet lägga sig i och införa religiösa lagar?

Mursi hann sitta ett år innan han avsattes genom en militärkupp. Sedan dess har oroligheterna fortsatt och ­ekonomin försämrats.

Nu har militärledaren Abdel Fatah al Sisi dessutom själv ställt upp i det val som pågar i dagarna. Hans vallöfte har handlat om stabilitet. Själv har han inte presenterat något manifest, han har ­bara talat om lugn och ro i landet. Den ­andra motkandidaten Hamdin Sabbahi har däremot gått till val på ett gediget politiskt program.

Att Sisi väntas vinna valet visar att egyptierna tror att stabilitet räcker för att ge mat på bordet. Inte ett politiskt program. Kanske är det inte så svårt att förstå hur egyptierna tänker. Läget i Mellanöstern är oroligt, inte minst på grund av kriget i Syrien och instabiliteten i Irak. Den ledare som signalerar stabilitet är också den som vinner störst förtroende hos folket i dagens Egypten.

Oavsett om landet kommer att uppleva lugn finns många orostecken kvar. Muslimska brödraskapet är numera ­terrorstämplat i Egypten och officiella siffror säger att upp emot 16 000 ­anhängare sitter fängslade. Efter militärkuppen 2013 införde interimsregeringen en protestlag som gör det svårare för människor att göra sina röster hörda på gatan. Det här har förstås upprört den unga generationen som fostrades politiskt på Tahrirtorget i Kairo. I slutändan kommer Sisi att ­dömas ­ut­ifrån om han lyckas få turisterna att åter vilja resa till den egyptiska solen.

Följ ämnen i artikeln