Avgifter i skolan stänger ute barn

Trots att skolan ska vara kostnadsfri bryter flera skolor mot reglerna. Förra året fick Skolinspektionen in 75 anmälningar om avgifter i skolan. Vid den här tiden på året brukar de flesta skolor ordna utflykter med krav på matsäck hemifrån. Sådant kostar. Resten av året kan det även förekomma krav på skridskor, julklappar till klasskamraterna eller insamling till klassresan. Under ett helt skolår kan det sammantaget bli mycket pengar, speciellt i familjer med flera skolbarn.

För barn i ekonomiskt utsatta familjer kan situationen bli svår att hantera.

Elisabet Näsman, professor i sociologi, har tillsammans med bland andra psykologen Christina von Gerber intervjuat 17 barn i åldrarna 8–17 år om hur de hanterar den ekonomiska utsatt­heten i sin familj.

Resultatet visar att barnen lägger ner stor möda och energi på att dölja f­amiljens situation.

Till exempel undviker de att ta hem kompisar och avstår från aktiviteter som kostar. Ibland hittar barnen på historier för att slippa delta i skolans aktiviteter.

Följden blir att dessa barn hamnar

i social isolering och går miste om en likvärdig utbildning.

Egentligen är avgifter inte förenligt med skollagen, men det finns en lucka. Avgifter får tas ut om det är ”frivilligt” eller om det sker ibland. Vad som är frivilligt och vad som menas med ibland är dock oklart. Organisationen Majblomman uppmanar Skolverket att skärpa reglerna. 

– I stället för att vara förutseende och lämna bra instruktioner till skolor och huvudmän så låter man skolorna göra fel och sen får föräldrarna anmäla. Det tycker inte jag känns bra, man lämnar folk i sticket helt enkelt, säger Lena Holm, Majblommans ordförande till Sveriges Radio.

Skolan ska vara gratis. Att inte alla s­kolor lever upp till det borde oroa Skolverket.

Följ ämnen i artikeln