Sverige, lyssna på Nylund Watz

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är lätt att förstå att Ingela Nylund Watz är bekymrad. Finanslandstingsrådet i Stockholm brottas med miljardunderskott. Den nya majoriteten har ärvt 11 miljarder i skulder från det borgerliga styret.

Trots en kraftig skattehöjning efter regimskiftet 2002 går inte budgeten ihop. Lågkonjunkturen begränsar intäkterna, samtidigt som medborgarna förväntar sig bättre service. På vissa områden, som psykiatrin, är situationen katastrofal.

Hoppet står till ändringar av det kommunala skatteutjämningssystemet. Socialdemokraterna försvarar till skillnad från moderaterna grundtankarna i systemet, att alla ska ha rätt till en god service och vård, oavsett var man bor. Men om utjämningen ska fungera får det inte leda till orimliga konsekvenser.

Det utredningsförslag som presenterades i tisdags innebär att Stockholms läns landsting får betala mer till systemet än i dag. Visserligen hade inbetalningarna ökat ännu mer med nuvarande regler, men betänkandet är ändå något helt annat än Ingela Nylund Watz och hennes kollegor hoppats på.

Rätt åt det rika Stockholm, tänker säkert några. De kan väl höja skatten i stället.

Visst, de borgerliga skattesänkningarna och slarviga privatiseringarna under den förra mandatperioden försämrade ekonomin. Men det finns både politiska och ekonomiska gränser för hur snabbt och hur mycket den nya politiska ledningen kan höja landstingsskatten.

Dessutom är skillnaderna stora även inom Stockholmsområdet. Botkyrka har många låginkomsttagare och hög kommunalskatt, Danderyd är välbärgat med låg skatt. Kommunalrådet Anders Arneson i Botkyrka arbetar för integration i en av Sveriges mest invandrartäta kommuner. Hans moderata kollegor i Täby, Lidingö och Danderyd vägrar bygga tillräckligt med hyreslägenheter och tar emot ytterst få flyktingar.

Landstinget ska klara att driva vård och kollektivtrafik i en region som innehåller några av de rikaste och fattigaste delarna av Sverige. Samtidigt är belastningen på exempelvis psykiatrin och flyktingmottagandet större än i många andra delar av landet.

Tanken är att det nationella utjämningssystemet ska kompensera för det, men det tycks inte ske fullt ut.

Därför bör både regeringen och politiker i andra delar av landet lyssna till Ingela Nylund Watz. De närmaste åren behöver Stockholms läns landsting hjälp att få ordning på sin ekonomi, annars kommer krisen i vården och psykiatrin att förvärras.

Sedan måste det nationella systemet ändå ses över på nytt.

I går diskuterade EU-kommissionen framtidens regionalpolitik. Nästa långtidsbudget för EU lär innebära kraftigt minskade bidrag till Sverige.

Därtill kommer den nya ansvarsfördelning mellan stat, kommuner och landsting som Göran Persson och Pär Nuder talar om och Mats Svegfors utreder. Om det ska bli något av med den måste också den ekonomiska utjämningen ändras i grunden.

Då blir bråket om möjligt ännu större än efter tisdagens utredningsförslag.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln