Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bolsonaro vacklar i corona-stormen

Förmågan att bygga förtroende avgör

Under lång tid har Brasiliens president tonat ner riskerna med covid-19, som han kallat en “liten influensa”.

I nöden prövas ledaren. Det är åtminstone ett facit så här långt i coronapandemin, när så mycket är ovisst. Hur strategin än ser ut, så kommer det an på styret att ena invånarna i krisen.

Brasiliens högerpopulistiske president Jair Bolsonaro vacklar därför i stormen. Landets hälsominister Luiz Henrique Mandetta har förordat strikta restriktioner och gett sitt stöd till de guvernörer och borgmästare som infört sådana. Det har väckt Bolsonaros ursinne.

Brasilien hotas av konkurs, menar han. Under lång tid har presidenten tonat ner riskerna med covid-19, som han kallat en “liten influensa”. “Jag skulle inte ens känna av coronaviruset”, sa han på en presskonferens i mars. Bolsonaro utlyste till slut söndagen till en dag av fasta och bön för att “befria Brasilien från denna ondska”.

Storbråket med hälsoministern har skett inför öppen ridå, och på torsdagen fick Henrique Mandetta sparken. Missnöjet märks nu i opinionsmätningar, och i öronbedövande smällar när folk om kvällarna slår på kastruller i protest mot Brasiliens coronalinje.

Blivit ”krigskansler”

Motsatt reaktion möter förbundskansler Angela Merkel, vars popularitet stiger i coronakrisen, rapporterar DN. Hennes tydlighet och skarpa linje i pandemin belönas med höga förtroendesiffror i Tyskland.

Merkel, som varit uträknad, har blivit “kriskanslern” som många hoppas ska ställa upp för en femte mandatperiod. Nu har hon det svåra uppdraget att navigera Tyskland ur hårda restriktioner utan att dödstalen skjuter i höjden. Men hon leder vägen med stort stöd.

Det är starka kontraster i coronabekämpningen. I Filippinerna hotar president Rodrigo Duterte i ett tv-sänt tal med att sätta in militär och polis mot människor som inte följer begränsningarna.

Data avslöjar omställningen

Linjen i Sverige är omtalat betydligt mer liberal. Här förordas social distansering, och att varje medborgare tar ansvar. Förtroendet för statsminister Stefan Löfven har skjutit i höjden, visar en opinionsundersökning från Aftonbladet/Demoskop. Samtidigt är kritiken hård mot att skyddet inom äldrevården på många håll misslyckats.

Omställningen i Sverige märktes i påsk, då antalet resor till populära skidorter och lantställen minskade med mer än 90 procent, enligt Telias analys av mobil nätverksdata. I stort sett alla svenskar – 98 procent – har ändrat sitt beteende, visar en undersökning från MSB/Kantar Sifo.

Frågan är bara hur länge det håller i sig.

Att vi alla bidrar till att skydda varandra från det nya coronaviruset bygger på enighet och förtroende.

Det kommer vara en fortsatt jätteutmaning för alla ledare.