Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vi vinner på att hålla ihop med britterna

Brexit – Sverige har viktig roll framåt

Tårögt i parlamentet inför omröstning av utträdesavtalet.

Mellan fredag och lördag tas det formella klivet i Storbritanniens utdragna uppbrott från EU.
Vi närmar oss slutet på det spektakel som fört britterna till utmattningens gräns, och ökat det svenska stödet för EU-medlemskap. Motståndet mot EU har delat britterna, och samlat hundratusentals till väldiga demonstrationer. Klyftor mellan människor har förvärrats. Rekordmånga britter har också tagit flyttlasset till Sverige. I fjol blev över 4000 britter svenska medborgare, många så kallade “brexitflyktingar”.

Gynnas av samarbete

Och trots alla hårda ord, alla misstag, all populism och faktaförvrängning som lett fram till Brexit, så måste vägen framåt handla om samarbete. Inte ens brexitörernas främste förkämpe Nigel Farage ville i slutändan se ett avtalslöst utträde. Nu börjar förhandlingarna om en långsiktig lösning.

Sverige har stort utbyte med Storbritannien, inte minst ekonomiskt. Vi gynnas i allra högsta grad av att det samarbetet flyter på så smidigt som möjligt, vilket Sverige kan vara med och förhandla fram i EU.

Allierad mot extrem nationalism

Vad Storbritanniens frånfälle får för avtryck återstår att se. Men redan nu kan man konstatera att en allierad i kampen mot den mest extrema nationalismen har fallit bort. Hur mycket rasism än präglade brexitörernas kampanj, så är det ingenting mot vad som sker på regeringsnivå i länder som Ungern och Polen. Där märks nedmonteringen av demokratin, i allt från medier till universitet till rättsväsendet.
Europa rör sig annars i progressiv riktning.

Mångfacetterade Storbritanniens steg ur gemenskapen kan påverka den rörelsen. Men skadan kan begränsas. Sverige måste bidra till öppenhet och fortsatt samarbete med britterna. Det vinner alla på.