Gör inte om Liz Truss misstag Ulf Kristersson
Skattesänkningar är moderata tvångstankar
Det kan vara ett av de mest spektakulära politiska magplask vi sett på mycket länge. När den nya brittiska premiärministern Liz Truss började veckan med att dra tillbaka regeringens första budget var det inte någon liten pudel vi fick se. Regeringschefen och hennes finansminister, Kwasi Kwarteng, påminde mer om två väldigt lessna Sankt bernhardshundar.
I sak fattade förstås regeringen i London rätt beslut. Riktade skattesänkningar till landets rikaste är ingen bra politik när staten samtidigt lånar pengar och vanligt folk tvingas välja mellan att värma bostaden eller köpa mat. Speciellt inte när planerna urholkar värdet på pundet, trycker upp inflationen och tvingar Bank och England att stödköpa statspapper.
"Vi förstår och vi har lyssnat", skrev Kwarteng på Twitter.
Kanske kan man säga att det var hög tid.
Viftar bort ansvar
Premiärministern försökte för sin del vifta bort sitt ansvar.
"Det var ett beslut som finansministern fattade" sa hon i måndags och undergrävde i ett slag sin kanske viktigaste minister.
Tillbaka på ruta ett? Fullt så enkelt är det kanske ändå inte.
Sanningen är ju den att den nya regeringen har försökt möta det brittiska samhällets problem på samma sätt som konservativa alltid möter problem, med sänkta skatter. Och som så ofta är det de som redan har mest som också skulle ha fått mest.
Självklar arrogans
Ulf Kristerssons planer är kanske inte riktigt lika spektakulära som den brittiska kollegans. Och svenska moderater som Elisabeth Svantesson och Mats Green har en bit kvar innan de kan uppträda med den engelska elitens självklara arrogans. I grunden är problemet ändå det samma.
Ulf Kristersson gick till val på breda skattesänkningar. Och han gjorde det i ett läge där samhället behöver alla resurser för att undvika ren nöd bland de mest utsatta. Dessutom skulle politiken motverka Riksbankens försök att få ner inflationen och tvinga upp räntorna.
Kristersson har chansen att undvika det fiasko Liz Truss råkat ut för. Han kan dra tillbaka förslagen om skattesänkningar redan i de regeringsförhandlingar som pågår.
Frågan är bara om det konservativa tvångsbeteendet tillåter det?