"Inga jävla makthavare ska kunna runda oss"

Johan Lindholm fick bara några timmars förvarning innan han valdes till ordförande för LO. Nu ska han föra alla fackanslutna arbetares talan.
– Det är dags att gå från egoismens tid till att förstå att det går att förändra saker, säger Lindholm.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

VISBY Johan Lindholm har just avslutat sin första Almedalsvecka som LO:s ordförande. Han hasar trött ner i fåtöljen.

Största skillnaden mot tidigare år? Det är fler som hälsar.

– Jag har haft en bild av att man hälsar på dem man faktiskt har träffat tidigare, men så är det visst inte här, säger Lindholm och skrattar.

Vi sitter i lokalen där LO arrangerat seminarier de senaste dagarna. Nu packas material ner i flyttlådor, stolarna framför scenen har gett upp och står inte längre i några prydliga rader. På bordet mellan oss trängs halvt urdruckna pappmuggar med kaffe, kvarglömda och kalla sedan länge.

Johan Lindholm var inte beredd på att byta jobb. Men valberedningens kandidat Pim van Dorpel hoppade av dagen innan LO-kongressen i maj, och Lindholm presenterades bara ett par timmar innan omröstningen.

Nu har han haft en månad på sig att ställa om, från att vara ordförande för Byggnads till att representera alla Sveriges fackanslutna arbetare. Det är ett tungt ansvar, men Lindholm är optimistisk.

– I stället för att sitta i sandlådan och slå varandra i huvudet hela tiden så är det väl dags att någon tar möjligheten att måla upp en ljus framtid.

Han valde direkt två tydliga frågor att driva: avskaffandet av karensavdraget och en arbetstidsförkortning.

Det senare vill han sköta genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Men karensavdraget är en fråga för politiken. Lindholm krävde redan i sitt första tal att Socialdemokraterna ska driva frågan. Och Magdalena Andersson verkar ha lyssnat – under sitt tal i Almedalen lovade S-ledaren att det ska bort.

Men Lindholm är inte nöjd riktigt än.

– Vi vill se konkret verkstad och att det blir verklighet.

Våra medlemmar är inte rasister. De söker efter ljus i tunneln.

LO-medlemmarna har haft det tufft de senaste åren. Under pandemin fortsatte de åka till jobbet, med risk för liv och hälsa. Den höga inflationen fick tio års löneökningar att gå upp i rök. Nu har 13 procent av LO-medlemmarna inte råd att ta ens en veckas semester. Bara hälften av arbetarna kan resa bort minst en vecka på sommaren.

– Jag får en knut i magen när jag hör det, säger Johan Lindholm.

I det senaste riksdagsvalet röstade 42 procent av LO-väljarna på Socialdemokraterna och 27 procent på Sverigedemokraterna. Johan Lindholm ser ett växande förakt för politiker och etablissemang bland arbetarna. Trots det är han övertygad om att det går att vinna mot högerpopulismen.

– Våra medlemmar är inte rasister. De söker efter ljus i tunneln. Det måste till en politik som gör att Sveriges arbetare faktiskt tycker det är härligt att gå till jobbet, säger Johan Lindholm.

Johan Lindholm.

Han blir upplyft av att se den yngre generationen organisera sig fackligt och politiskt, bland annat i klimat- och miljöfrågor. En tredjedel av alla arbetare i åldern 16-24 är medlemmar i ett fackförbund. För dem mellan 25 och 29 är siffran över hälften.

– Det är driv i dagens unga. Det måste vi som är lite äldre ta hand om. Låta dem växa och hjälpa till med erfarenhet, snarare än att tala om för dem att det var bättre förr, säger Lindholm.

Vi är halvvägs till nästa riksdagsval. Om resultatet i EU-valet ska ses som en utvärdering av regeringens politik har Ulf Kristersson två kämpiga år framför sig. Tidöpartierna skrapade bara ihop drygt 40 procent av rösterna. Johan Lindholm konstaterar att statsministern inte ens bemödade sig att nämna arbetarna i sitt tal i Almedalen, trots att de tagit den hårdaste smällen under den ekonomiska krisen.

Samtidigt misslyckades S, V och MP precis med att få en egen majoritet i EU-valet. Om man ska tro den senaste opinionsundersökningen från Statistiska centralbyrån behövs fortfarande Centerpartiet om det ska bli något regeringsskifte 2026.

Med det i åtanke blir den politiska delen av LO:s uppdrag de kommande åren ännu viktigare. Det är upp till Johan Lindholm, hans medarbetare och LO:s medlemmar att sätta press på oppositionen för att få till en rättvis klimatomställning och en politik som gynnar arbetare.

Johan Lindholm i Almedalen.

Johan Lindholm lutar sig framåt i fåtöljen.

– Jag tror att det finns hopp. Vi har världens starkaste fackföreningar. Och vi har alla möjligheter i världen. Om vi samlar ihop oss, tror på solidaritet och kollektiva lösningar. Det är dags att gå från egoismens tid till att förstå att det går att påverka och förändra saker.

Veckan i Visby har varit svettig, med gassande sol och en temperatur runt 30 grader varje dag. Åhörare har svimmat under panelsamtal och ribban för att ta på sig ett par färgglada reklam-solglasögon har sänkts ordentligt.

Samtidigt har säkerhetspersonal, polis och livvakter blivit märkbart fler. Under veckan har Johan Lindholm pratat en del med dem. Många är med i facket, men färre har koll på vad LO är.

Det ska det bli ändring på de kommande åren. Lindholm har synts mycket i media och planerar att fortsätta med det. Politikerna gör bäst i att lyssna.

– Det ska inte finnas en enda jävla makthavare i det här landet som tror sig kunna runda LO när det kommer till arbetarnas rättigheter och möjligheter, säger Johan Lindholm.

Publicerad 2024-07-13 21.15

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET