Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

EU låser in Ibrahim, 12

12-årige Ibrahim från Syrien fick hjälp på Medelhavet i tisdags - bara för att sedan hamna bakom taggtråden i EU:s fångläger på Samos.

2 april 2016. Flyktingkrisen

Aftonbladets Magnus Ringman besökte nyligen EU:s fångläger på den grekiska ön Samos. ­Bakom höga stängsel träffade han Ibrahim, 12.

I tisdags fick Ibrahim hjälp ute på Medelhavet av Gula ­båtarna, ett hjälpprojekt från Schibsted och Svenska sjöräddningssällskapet. Som enda barnet i en grupp om 28 flyktingar fick han komma in i styrhytten och sitta på befälhavaren Hans Erlandssons plats.

En pojkdröm för en glad 12-åring att få styra ett stort ­fartyg.

Väl i land tog drömmen slut. Ibrahim placerades tillsammans med 300 andra i EU:s ­”Detention Camp” omgiven av rullad taggtråd.

Skickas till Syrien

På måndag är det tänkt att ­deporteringarna till Turkiet ska börja.

Samtidigt kom i går nya uppgifter från Amnesty international om att Turkiet de senaste veckorna skickat tusentals flyktingar till Syrien. Deportationer sker på daglig basis.

Liknande uppgifter kom även i slutet av förra året, så EU:s ­ledare visste mycket väl att ­Turkiet inte är något ”säkert tredje land” som flyktingar kan skickas tillbaka till. Men från och med nästa vecka kommer alla som anlänt efter 20 mars att tvingas tillbaka.

På gränsen till kaos

Turkiet tillämpar inte FN:s flyktingkonvention fullt ut och eftersom journalister inte kan verka fritt i landet finns ingen möjlighet för omvärlden att kontrollera vad som egentligen händer med de som deporteras. Men redan i dag finns ungefär 200 000 flyktingar vid gränsen till Syrien och området är en ­säkerhetspolitisk krutdurk.

Ett annat problem är att ­Turkiet hela tiden balanserar på gränsen till kaos. Sedan i höstas har flera omfattande terrordåd skakat Ankara och Istanbul och det pågår i praktiken ett låg­intensivt inbördeskrig mot ­kurderna i sydöstra delarna av landet.

Försvårar för familjer

Om och när Ibrahim, 12, ska deporteras vet ingen. Men ­vägen för de som flytt från IS folkmord och Bashar al-Assads oljefatsbomber i Syrien leder från och med måndag bort från Europa, tillbaka mot avgrunden.

Förra veckan sökte bara 377 personer asyl i Sverige. Men trots att det inte längre behövs vill riksdagen skärpa flyktingpolitiken ytterligare med till­fälliga uppehållstillstånd och man vill försvåra för familjer att återförenas.

Bakom taggtråden på Samos kan vi se konsekvenserna av den nya hårda linjen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln