Pengar står i vägen för ebolamedicinen

Över 800 personer har dött av ebola i Västafrika hittills i år. Att det inte finns mediciner mot sjukdomen beror på att den främst drabbar fattiga länder i Afrika.

Trots att ebola är en av de dödligaste sjukdomarna som finns saknas det medicin. Det har gått 40 år sedan första viruset upptäcktes och nu står vi inför det värsta ebolautbrottet sedan 1970-talet.

Att det inte finns medicin beror knappast på människans oförmåga att ta fram lösningar. Det beror snarare på att sjukdomen inte drabbar de rika delarna i världen.

Det är inte Frankrike, Danmark eller Sverige som ebolan slagit till mot utan det är fattiga länder i Afrika. Därför har sjukdomen behandlats som ett isolerat problem. 

Det här gäller förstås inte bara ebola. Tuberkulos och malaria hör också till sjukdomar som dödar många men ändå är nedprioriterade i västvärlden.

Håravfall mer lönsamt

FN:s senaste siffror visar att dödligheten i malaria har minskat med 25 procent sedan år 2000. Men fortfarande dör mer än en halv miljon människor per år. Åtta av tio av dem som dör är barn under fem år.

Att ta fram läkemedel kostar pengar och kräver tid. Produkterna måste testas och utvärderas. Om medicinerna dessutom ska ge ekonomisk lönsamhet gäller det att det finns köpstarka grupper och stater. Därför är det mer lönsamt att forska på håravfall och impotens - som efterfrågas i västvärlden - än på ebola.

Dessutom räcker det inte bara att ta fram ett läkemedel och tro att allt är löst. Preparaten måste följas upp och vidareutvecklas. Antibiotikan som en gång i tiden revolutionerade hälsovården och användes effektivt mot infektioner är inte längre problemfri, nu när många bakterier utvecklat resistens.

Mindre än ett dygn

Att det inte finns mediciner mot en så obehaglig sjukdom som ebola har också att göra med den höga och snabba dödligheten. Det sägs att 30-90 procent av dem som insjuknar dör. Och det går fort. Därför har andra kontinenter inte behövt engagera sig eftersom sjukdomen inte kan spridas. Men våra vanor har ändrats. Vi människor reser allt mer och på allt kortare tid. Ett flyg från USA till Sverige tar åtta timmar. En smitta kan spridas från en kontinent till en annan på mindre än ett dygn.

Arbetet med att ta fram läkemedel mot ebola lär intensifieras nu när smittan riskerar att komma till Europa och USA. Men det är ingen garanti att människorna i de afrikanska länderna får ta del av de eventuella framstegen. Så borde det inte vara. Forskning på läkemedel borde prioriteras utifrån hela mänsklighetens behov. Inte efter vilket land de sjuka bor i.

Följ ämnen i artikeln