Grattis till studenten, bara 57 500 före i kön

Sveriges studenter springer ut denna vecka. En underbar tid av vita mössor, fester och glädje. Jag minns det som i går, eller nåja, nästan som i går.

Jag tog studenten för över 20 år sedan och flyttade hemi­från direkt. När jag sedan började på universitetet hyrde jag en lägenhet tillsammans med några kompisar. Efter att först ha tackat nej till en studentlägenhet. Att fixa bostad gick utmärkt, även i studentstaden Göteborg.

Det var då det. När Hyresgästföreningen i höstas ­frågade landets studenter saknade 57 500 eget boende. Var femte ung student bor hemma hos sina föräldrar.

Beror det på att studenterna vill bo kvar hemma hos mamma? Vara ”mambo” som man säger.

Nej, 80 procent vill ha egen bostad, bara nio procent vill bo kvar hemma. Men något har gått allvarligt fel i svensk bostadspolitik.

De flesta man frågar verkar vara överens om problemet. Det finns för få tillgängliga bostäder, särskilt i studentstäderna. Det byggs för lite och för dyrt och regeringen har abdikerat i bostadspolitiken.

En som inte håller med är bostadsminister Stefan Attefall (KD). Han är en av regeringens mer okända statsråd. Något de bör vara glada över.

Attefall och hans företrädare Mats Odell (KD) har vänt på perspektivet i bostadspolitiken. Förr handlade det om att få fram fler hyresrätter. Nu ligger fokus i stället på att de som hyr ut ska få tjäna mer pengar.

Regeringens första insats i bostadspolitiken var att 2007 ­avskaffa ränte- och ­investeringsstöden. Nyproduktionen av hyresrätter störtdök.

Som kompensation vill ­Attefall underlätta för de som kan hyra ut i andra hand. Bland annat genom chockhöjda hyror och försämrat konsumentskydd. I stället för att bygga mer ska vi alltså ­dela på boytan. I stället för rättigheter ska hyresvärden bestämma. Som förr i tiden.

Att det byggs för lite bostäder är avsiktligt från Anders Borg (M). Regeringen har avvisat en mer aktiv politik med att hushållens skuldsättning skulle öka. I mars avfärdade EU-kommissionen Borgs analys. De vill att regeringen sätter fart på byggandet.

”För det första kan nybyggnation ske i form av hyreshus, som inte försämrar hushållens skuldsättning”, säger EU-kommissionens ­talesperson Amadeu Altafaj.

Det är inte så att kommissionen ömmar för de 57 500 studenter som saknar egen ­bostad. I stället pekar de på att bostadsbristen driver upp priser och kostnader vilket skadar hela ekonomin. En flexibel arbetsmarknad kräver också att folk kan flytta.

Men EU-kommissionen, ­liksom alla andra, talar för döva öron.

I veckan sjunger vi om studentens lyckliga dar. Snart börjar sommaren. Den blomstertid nu kommer. Någonstans i regeringskansliets källare sitter ­Stefan Attefall och ­Anders Borg och skäms.

I varje fall borde de göra det.

Följ ämnen i artikeln