Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Eliten kommer inte att rädda klimatet

Under rubriken ”Sjukt klimat” har Aftonbladet den här veckan berättat om hur jordens klimat håller på att klappa ihop. Permafrosten är på väg att smälta och enorma mängder gas kommer snart att släppas ut i atmosfären. Havets strömmar försvagas och polernas isar smälter.

Det handlar om fördelning

Det är vårt fel och vi vet om det. Det finns få frågor där majoriteten av världen är så överens men där själva grundproblemet ändå kvarstår.

Redan 2010 menade den tyske ekonomen Ottmar Edenhofer att klimathotet inte är en fråga om miljö längre. Det handlar om fördelning av resurser, och varje land måste börja ta ansvar för sin fördelningspolitik.

De tio procenten i världen som har högst inkomst står för cirka hälften av alla koldioxidutsläpp. Den halva av jordens befolkning med lägst inkomst står i sin tur för bara cirka tio procent av utsläppen. 100 multinationella företag är ansvariga för 77 procent av den uppvärmning som skett av planeten sedan mitten av 1980-talet.

Det är nu inte så att de rika är omedvetna om att det inte kommer gå att göra någon business på en död planet. När World economic forum inleddes i Davos i vintras. Stod klimat och miljö högst upp på agendan. 2 500 företagsledare, politiker och ekonomer från ett hundratal länder tog privatjet till de schweiziska alperna för att ta del av över 400 föreläsningar, diskussioner och workshops som berör mänsklighetens framtidsutmaningar.

Och under FN:s klimatmöte i Bonn i fjol berättade en rad amerikanska företagare att de – trots att Donald Trump lämnat det så kallade Parisavtalet – skulle arbeta för hållbarhet och minskade utsläpp. Miljardären Michael Bloomberg höll ett tal om att framtiden trots allt ser ljus ut och att näringslivet kommer leda omställningen.

Davos-grönisar

Det är en optimism som kan leda till handlingsförlamning. För i ett politiskt klimat som just nu präglas av uppror mot eliten får vi inte låta stenrika Davos-resenärer bli ansiktet utåt för kampen mot klimathotet. Särskilt som klimatförändringarna handlar om att de rikas jakt på profit har fått vår planet att brinna. Just nu ökar dessutom näringslivets utsläpp av växthusgaser, både i Sverige och globalt.

Det är klart att direktörer kan spela en roll för omställningen, men det enda sättet att faktiskt möta klimathotet är genom politik och lagstiftning.
Frågan är ju inte längre om jorden blir varmare. Frågan är vad vi som bor på den här planeten tänker göra åt det.