Dumt och oförskämt om Arbetsförmedling
Att Arbetsförmedlingens uppdrag är att förmedla jobb kan ju verka självklart. Visst vet vi att förmedlingen också ska utföra kontroller och arrangera åtgärder, men det heter trots allt arbetsförmedling.
Men så enkelt är det verkligen inte. Nu ska Arbetsförmedlingen sluta upp med att “hjälpa arbetssökande hitta jobb”. Det har faktiskt de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna bestämt i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Formuleringen är inte något vi på Aftonbladets ledarredaktion har hittat på, den kommer direkt ur ett officiellt pressmeddelande från riksdagen.
Centern går längre
Och Centerpartiet vill gå ännu längre. I partiets budgetmotion som presenterades häromdagen slår man fast att hela förmedlingen ska läggas ner om två år. Uppgifterna kan - mot ersättning - läggas ut på den privata marknaden. Det skulle enligt Centerns beräkningar spara massor av pengar, 12 miljarder kronor.
Under de åtta borgerliga regeringsåren lastades samhällsproblem efter samhällsproblem över på just Arbetsförmedlingar. Den skulle fixa sjukskrivningarna, ordna integrationen och begrava långtidsarbetslösheten i fas 3.
Dessutom skulle Arbetsförmedlingen fixa fram massor av privata jobbcoacher, hantera alla de detaljregler som följde av Anders Borgs kontrollbehov och försöka stå ut med en misslyckad chef, Sven-Otto Littorins supervärvning Angeles Bermudez Svankvist.
I ärlighetens namn är det märkligt att det blev något alls kvar av myndigheten.
Eftertanke
Det skulle ha kunnat ge upphov till en smula eftertanke hos dagens borgerliga politiker. I stället vill man alltså lägga ner hela den statliga arbetsförmedlingen, och överlämna de arbetslösa i privata entreprenörers händer.
Man kunde tycka att experimentet med etableringslotsarna kunde ha räckt. Det ledde till ren kriminalitet.
Det är förstås oförskämt, men framför allt dumt. Matchningen på arbetsmarknaden måste förbättras och de arbetslösa måste få större möjligheter att utveckla sin kompetens. Arbetsgivare behöver bättre stöd för att klara rekrytering och politiken behöver bättre prognoser.
Därför måste Arbetsförmedlingen och reglerna kring arbetsmarknadspolitiken förändras. Men om det ska fungera behövs en myndighet som verkligen möter de arbetslösa och som har uppgiften att hjälpa dem “hitta jobb”.