Stabilt Kurdistan är nödvändigt för Irak

13 augusti 2014. Irak.

Hundratusentals männi­skor är på flykt i norra Irak. Terroristgruppen Islamiska staten, IS, fortsätter att skörda nya offer och attackerna är främst riktade mot ­minoriteter. Assyrier, kurder, jezidikurder, turkmener och shabaker är några av dem. All information tyder i dagsläget på att IS härjningar är på väg att utvecklas till ett folkmord på Iraks minoriteter.

Inget nytt fenomen

Terrorismen i Irak är inget nytt ­fenomen. Förra året dog 8 000 civila ­irakier av självmordsbombare. Men IS är ­inte bara ute efter att mörda och skapa instabilitet. Deras agenda är ideologisk och målet är att inrätta ett kalifat byggd på en extremistisk tolkning av islam.

De riktar in sig medvetet på stabila och ekonomiskt starka områden. Det är ­därför som norra Irak är deras främsta mål.

De senaste tio åren har Kurdistan blomstrat ekonomiskt och kulturellt ­inte minst tack vare stabilitet. Investerare från hela världen söker sig hit. Kurdistan har alltmer kommit att bli en oas mitt ­i kaoset. Och nu stormar IS  –  med sina fundamentalistiska stormaktsambitioner  – fram i Irak.

Med tanke på hur välrustad den irakiska militären är borde den klarat av att ­sätta stopp för terroristerna. Om viljan hade funnits. Armén är både bättre ­rustad och fler i antal än extremist­gruppen. Men det politiska kaoset som rådet i landet har återverkningar på ­militärens organisation och därför är ­parlamentet i Bagdad och den tidigare premiärministern Nuri al-Maliki ytterst ansvariga för det ödesdigra fiaskot.

Starkt missnöje

Sedan Saddam Husseins fall har den politiska makten i Iraks parlament för­delats mellan etniska och religiösa ­grupper. Premiärministerposten innehas av shiamuslimer, parlamentets vice ­talman är sunnimuslim och presidenten är kurd. Maliki har under sina åtta år vid makten gynnat sig själv och shia­muslimerna utan att skapa enighet ­mellan Iraks övriga folkgrupper. Den ­polariseringen som Maliki har bidragit till mellan shia och sunni har lett till ­starka protester och missnöje, inte minst bland den sunnitiska gruppen i den nordirakiska staden Mosul.

Ljusning i mörkret

Det finns en liten politisk ljusning ­i mörkret. Presidenten Fuad Masum bad i förrgår parlamentets vice talman ­Haider al-Abadi att bilda en ny regering. Det är ett första viktigt steg bort från Maliki-­eran.

Men i det akuta krisläge som råder i landet behövs just nu stöd till civila irakier i form av humanitära insatser. ­Samtidigt är ett militärt stöd till kurd­erna helt nödvändigt.

Ett Kurdistan befriat från IS är helt oumbärligt för att man ska kunna trycka tillbaka jihadisterna i de övriga delarna av landet.

Följ ämnen i artikeln