Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Jonas Sjöstedt fick revansch

Firande för V Att den nya regeringen vill begränsa vinster i välfärden är en stor seger för Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt.

7 OKTOBER 2014. Vinster i välfärden

Egentligen är debatten om vinstuttag ur välfärden mycket märklig.

En stor majoritet av svenska folket vill att deras skattepengar ska gå till ­saker som sjukvård och bättre skola. Stödet för att riskkapitalister ska få flytta pengarna till skatteparadis är i princip obefintligt.

Ändå är detta den stora ideologiska strid som borgerligheten nu väljer att ta.

I går meddelade regeringen och Vänsterpartiet att de kommer att tillsätta en ­utredning för att begränsa vinstuttaget ur välfärden. Redan i höstens budget­proposition kommer den lag, tvångs-LOV, som ­tvingar kommuner att tillåta privata aktörer i primär­vården att tas bort.

Annie Lööf blev arg. Jan Björklund blev ännu argare. Och Karin Svanborg-Sjövall, tung debattör på närings­livets tankesmedja Timbro, blev argast av dem alla.

”Nu är det krig” skrev hon på Twitter.

Nåja.

Konkret innebär den rödgröna överenskommelsen att en rad förändringar nu kommer att utredas.

Huvudregeln inom skattefinansierad välfärd blir i så fall att pengar ska återinvesteras i verksamheten. Detta är inget regelrätt förbud mot vinstuttag och tanken är att de privata aktörer som i dag finns i vård, skola och omsorg ska finnas kvar.

Men privata utförare kommer att tvingas anpassa sin verksamhet till en betydligt mer reglerad marknad än tidigare. Den vilda västern-ekonomi som gällt hittills kommer att upphöra och gissningsvis kommer de riskkapitalbolag som inte är intresserade av verksamhens innehåll dra sig ur.

Vilket bara är bra.

För Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet är överenskommelsen en revansch ­efter att de inte släppts in i regeringen. Detta har varit deras största fråga i flera år och det var huvudnumret i valrörelsen.

Vänsterpartiets medlemmar har all anledning att fira just nu.

Djävulen finns dock i detaljerna. För det första finns knappast någon parlamentarisk majoritet för förslagen. När väl utredningen är färdig 2016 är det därför högst osäkert vad som händer. För det andra är detta i sak svårt att reglera – så räkna med en långdragen juridisk strid.

Hos näringslivets propagandamaskineri slipas nu knivarna. Vinster i väl­färden blir troligen denna mandatperiods stora idé­politiska strid.

Stefan Löfven gör klokt i att inte underskatta detta. Han, inte Jonas Sjöstedt, måste nu ta ledningen i samtalet om varför det är en bra idé att rulla tillbaka de senaste årens marknads­experiment i välfärden.

Den rödgröna överenskommelsen är en bra början.

Följ ämnen i artikeln