Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Det är din tur nu, herr Juholt

”Att Socialdemokraterna vill återta sin traditionella position som motspelare till näringslivet är välkommet”

redo att bygga eget När det borgerliga allianssamarbetet krisar och politikerveckan går i sömnen är det ett gyllene läge för 
Socialdemokraterna att ta steget fram.

När Håkan Juholt äntrar Almedalens scen i kväll har politikerveckan i det närmaste somnat in. Partiledare efter partiledare har hållit bedrövliga tal och ny­heterna varit få. Vid sidan av den statligt finansierade kriskommissionen som

Moderaterna lanserade i måndags, och Jan Björklunds fria fantasier om en förestående rysk invasion, har det varit tunnsått bland samtalsämnena.

Sömnigheten går nästan att ta på.

Manegen är så att säga redan krattad för den socialdemokratiske partiordföranden.

Lyfter vi blicken ovanför ringmuren verkar politiken också vara helt paralyserad, och det beror inte bara på sommarvärmen.

Bra läge för Socialdemokraterna

När det borgerliga allianssamarbetet ser ut att rämna under trycket av idéfattig­dom, brist på vettigt regeringsunderlag, Sverigedemokraterna och usla opinionssiffror för Reinfeldts stödhjul, finns det en öppning för Socialdemokraterna.

För även där, i Sveriges största parti, håller något på att hända. Gårdagens socialdemokratiska ekonomiska semi­narium i Visby-biografen Borgen är ett tecken i tiden, särskilt i jämförelse med fjolårets seminarium.

Då: Tomas Östros, Wanja Lundby Wedin och reaktioner på borgerliga utspel om a-kassan.

Nu: Tommy Weidelich, en national­ekonom och representanter för Stockholms Handelskammare, Öresunds­regionen och Volvo Technology.

Temat är städer och tillväxt och nu pratar man riktlinjer. Bort från siffror och mer politiska idéer, alltså. Det handlar om att komma åt kompetensbrist på

arbetsmarknaden, om bostadsbristen, och sätt för att modernisera välfärdstjänster och infrastruktur.

– Det är oerhört intressant att Socialdemokraterna väljer att fokusera på urbanisering och städers tillväxt, säger Handelskammarens vd Maria Rankka.

Det är det.

Att Socialdemokraterna vill återta sin traditionella position som motspelare till näringslivet är välkommet. Men än mer välkommet är det nog att partiet återigen verkar förmöget att tänka fram en stadspolitik som inte börjar och slutar i rutavdrag.

Bygger något eget

Partiet verkar ha kommit till insikt om storstadsregionernas utmaningar och tänker nu fritt kring lösningarna. Fler tåg-, buss- och tunnelbanelinjer, natt­öppna förskolor, omfattande rustningar i miljonprogrammen, och nybyggnationer, är helt nödvändig politik och kan inte bara viftas bort med ett proppmätt ”hur ska det bekostas då?”.

När den borgerliga regeringen är paralyserad och ägnar all vaken tid åt att gnöla om ett femte jobbskatteavdrag så bygger Socialdemokraterna något eget. Den ekonomisk-politiska helhetssynen man aviserat får tydliga konturer.

Scenen är din, herr Juholt.

Följ ämnen i artikeln