Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

MP värnar överklassens rätt att slippa se fattiga

Villaägarnas Riksförbund är ärliga med sitt klassförakt

Bor du i ett fattigt område som Tensta så beror det på att du är lat och outbildad. Då förtjänar du inte att beblandas med personer som har det bättre ställt. Det hävdar åtminstone Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Det kan låta hårt från hans håll, men han sätter fingret på en konflikt som funnits länge i Sveriges kommuner: de som har ett attraktivt boende vill gärna att det byggs, men inte på deras bakgård. Och verkligen inte om det drar till sig fel sorts människor.

Bakgrunden till Liljebergs debattinlägg i Svenska Dagbladet (15/9) är att Miljöpartiet vill bryta segregationen med hjälp av stadsplanering. Segregation är något jag trodde alla var överens om var dåligt.

All forskning visar att segregation är negativt på individnivå, områdesnivå och samhällsnivå. Området du och dina barn växer upp i påverkar livschanser, möjligheter, ja till och med livslängden. Att Liljeberg tror att fattiga människor inte vill eller orkar jobba och utbilda sig är ovanligt ignorant för någon som kallar sig ”samhällspolitisk chef”.

När det väl gäller så är det rika husägares intressen som får styra

Många politiker säger sig vilja bryta segregationen och bygga en blandad stad. Men när det väl gäller så är det rika husägares intressen som får styra. Liljeberg skriver att ”kort sagt kan den som är flitig få bära frukterna av sina mödor genom att kunna köpa ett bättre boende än den som inte ansträngt sig”.

Som att bostaden knappast är en mänsklig rättighet, utan något man förtjänar genom det han kallar ”hårt arbete”.

Som om undersköterskor, busschaufförer, affärsbiträden och andra som burit samhället inte jobbar tillräckligt hårt för att ha rätt till ett boende där deras barn har lika bra framtidsutsikter som barnen i villaområden.

I Sverige sticker Danderyd ut som mest segregerat. Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi, menar att segregationen drivs fram i de privilegierade områden (ETC 2016). Att Miljöpartiet vill prata stadsplanering är toppen, men vad är det som har hindrat byggandet av städer där människor med olika bakgrunder kan mötas, och där segregationen kan minska?

Det finns många exempel på när Miljöpartiet i Stockholm tillsammans med de borgerliga partierna valt att stoppa billiga hyresrätter i villaområden. Precis innan valet 2018 stoppade de 300 hyresrätter i ett villaområde i Bromma. Samma år stoppade de billiga hyresrätter i ett villaområde i Stureby i Stockholm.

Det är på ett sätt hedervärt att Liljeberg i alla fall skriver det han tänker rätt ut. För medan han i alla fall är öppen med sina unkna åsikter, har Miljöpartiets politik i Sveriges mest segregerade stad knappast minskat segregationen. Vi får väl se om det nya programmet blir annat än skenheligt.