Dagen Göteborg blev ett Hollywoodmanus
Ett beväpnat rånargäng som störtar in på en av landets största postterminaler. Brinnande bilar och bombhot som håller en stad i skräck. Ett tiotal brottslingar i en välorganiserad attack som delvis tycks ha riktat sig mot polisen.
Det skulle ha kunnat vara ett manus i klassisk Hollywoodstil, men det som hände i Göteborg natten till i går var högst verkligt. Inte minst för de anställda på postterminalen som rånades, för polisen vars lokaler spärrades av och för de boende som evakuerades till ljudet av polisens sirener.
Rånet mot postterminalen på Kruthornsgatan i Göteborg är ett exempel på hur organiserad brottslighet kan lamslå ett samhälle och utmana rättsstaten. Precis som vid flera tidigare rån mot värdetransporter och värdecentraler har operationen genomförts med något som påminner om militär precision, och precis som tidigare finns ett inslag av kraftigt övervåld. Rånet mot posten i Göteborg genomfördes dessutom av en större grupp, polisen talar om ett tiotal.
Det är oklart vad rånarna sökte bland de hundratusentals brev som varje dag hanteras av posten i Göteborg. Vi vet inte varför polisens lokaler hotades eller?–?framför allt?–?om de tre anhållanden som gjordes igår kväll kommer att leda till att brottet klaras upp.
Ändå framstår göteborgsrånet som ett exempel på den organiserade brottslighet som blir ett allt större hot mot samhället.
Hittills har diskussionen till stora delar riktat in sig på gängkriminalitet. Polis, politiker och press har fört fram olika förslag på hur ligornas framfart ska stoppas. Det är inte orimligt.
Göteborg har fått mer än sin beskärda del av olika typer av kriminella organisationer, inte minst MC-gäng. Våldsbrott, mord och rena eldstrider har förekommit i uppgörelser, och polisen menar att gängen spelar en viktig roll i brottsligheten.
I förra veckan greps den man som beskrivs som Bandidos ledare tillsammans med fyra andra vid en razzia mot organisationens lokaler i Göteborg. Anklagelserna handlade om grovt rån och en intern uppgörelse.
Det kan visa sig att de som genomförde rånet mot postterminalen finns i kretsarna kring de gäng som brukar väcka uppmärksamhet. Men det är inte säkert. Organiserad brottslighet behöver nämligen inte innebära ryggmärken, gängtatueringar och invigningsceremonier.
Till den organiserade brottsligheten måste också andra yrkeskriminella räknas, brottslingar som samarbetar i något som snarast liknar nätverk. Polisen talar om några hundra personer som skulle ha kunnat begå rånet i Göteborg.
Polisens och samhällets kamp mot allt grövre brottslighet kan inte begränsas till gäng som bär ryggmärken eller som låter sig fotograferas i tidningsreportage. Det är att göra saken alltför enkel.