Mördandet är ingen intern angelägenhet
Publicerad 2018-01-04
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
”Polisen är inte dimensionerad för att möta omfattningen av den kriminalitet som har utvecklats de senaste åren.”
Det dystra budet levererade regionpolischefen Carin Götblad i en debattartikel i Expressen i går. Hon skriver om situationen i det polisområde som utgörs av Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län. Här attackerades medarbetare till Götblad flera gånger under fjolåret, både i tjänsten och i det privata.
41 dödade
Våldet, skriver Götblad, är den organiserade brottslighetens sätt att skaffa sig inflytande och sätta sig i respekt.
Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att uppgörelserna med skjutvapen mellan grovt kriminella var blodigare än någonsin i fjol. Enligt tidningens siffror mördades 41 människor och minst 135 skadades i så kallade skjutningar. Offer och gärningsmän är inte sällan unga män från fattiga bostadsområden. Brottsplatserna allt oftare parker, parkeringsplatser och torg.
Kanske börjar vi närma oss en punkt där unga män nu beväpnar sig för att skapa säkerhet för sig själva. En punkt där skjutvapenvåldet blivit självgenererande.
Mördandet är ingen intern affär för den organiserade brottligheten. Oskyldiga hamnar i skottlinjen, och när polisen inte klarar att lösa brotten tär det på samhällskittet. Det har länge varit så att boende i så kallade utanförskapsområden tvingats leva med brottslighet, otrygghet och våld på ett sätt som aldrig skulle accepteras av människor i mer välmående delar av landet.
Nu ser vi hur den grova våldsbrottsligheten sprids över landet.
Häktas direkt
Vid nyår skärpte regeringen lagen så att den som grips med ett skarpladdat vapen ska kunna häktas direkt.
Det är utmärkt. En tuffare lagstiftning kommer inte ensamt knäcka skjutvapenvåldet, men den kan förhoppningsvis bromsa utvecklingen mot en vardag där någon blir skjuten varje dag.