Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Kungahuset får 7 miljoner extra i år

Publicerad 2024-11-13 19.04

Det statliga anslaget från regeringen har inte räckt trots att hovet genomfört stora besparingar under året.

Nu får kungahuset sju miljoner kronor i kredit av regeringen för att täcka upp för underskottet.

– Det har varit ett tufft år, säger överintendent Jan Lindman, kungahusets ekonomichef.

Svantesson om mer pengar till kungen: ”Gör ett fantastiskt jobb för Sverige”Svantesson om mer pengar till kungen: ”Gör ett fantastiskt jobb för Sverige”

Krediten på sju miljoner kronor ska betalas tillbaka i början av nästa år när kungahuset får tillgång till det

statliga anslagetKan även kallas för apanage. 2025 får kungahuset 190 miljoner kronor i statligt anslag av regeringen. för 2025.

– Man kan se det som en överbryggningskredit för att vi har ett underskott i vår verksamhet, ett lån som vi i januari kommer kunna betala tillbaka, säger Jan Lindman.

Han förklarar att det årliga statliga anslaget delas upp i två delar. Ena delen går till slottsstaten och den andra till hovstaten.

Kungen och drottningen under kungens tronjubileum 2023.

Tre orsaker till kungahusets underskott

Det är hovstatens ekonomi som lider av ett underskott. Där hanterar man bland annat personal, representation, informationsarbete, statsbesök, hushåll, middagar och ledningsfunktioner.

– Det finns flera orsaker till att pengarna inte har räckt till. Dels har vi en hög ambitionsnivå, vi vill genomföra mycket arbete och ha väldigt många aktiviteter. Dels handlar det om en hög efterfrågan från omgivningen och regeringen om deltagande från kungafamiljens sida. Och den tredje orsaken är inflation. De här sakerna driver våra kostnader och har skapat ett underskott.

Under våren genomfördes tre inkommande statsbesök i Stockholm i form av Finlands nye president Alexander Stubb, Danmarks nye kung Frederik och Frankrikes president Macron.

Det är regeringen och utrikesdepartementet som tar initiativ till sådana besök.

– Normalt har vi två statsbesök per år. Vid sådana besök går det åt ganska mycket pengar. Men vi vill ju alltid prioritera att kungen ska svara på den efterfrågan som finns från regeringen vad gäller officiella åtaganden, säger Jan Lindman.

Överintendent Jan Lindman är kungahusets ekonomichef.

Tungt sparbeting vid hovet

På frågan om kungens ekonomichef anser att kungahuset får för lite statligt anslag per år skrattar Jan Lindman och säger att det beror på vem man frågar.

– Om vi jämför oss med de andra nordiska hoven så får vi mindre pengar för att finansiera vår verksamhet än vad de andra länderna får.

Under 2024 har man haft ett sparbeting på mellan 20–25 miljoner kronor. Man har dragit ner på delar av verksamheten och stängt flera av de kungliga slotten för besökare.

– Vi har ganska lågintensiv verksamhet just nu. Vi har ingen representationsmiddag i höst till exempel och inte heller någon Sverigemiddag och det är av besparingsskäl. Det är den typen av besparingar plus en mindre intensiv programverksamhet för kungafamiljen som påverkar de här sju miljonerna på sikt.

Nästa år kan bli bättre

Jan Lindman och hans kollegor vid hovet arbetar just nu med 2025 års budget. Han hoppas att verksamheten ”ska komma tillbaka till ett a-läge nästa år”.

Slotts- och hovstaten får 190 miljoner kronor i statligt anslag nästa år. Det är en ökning med 21 miljoner från 2024. Av de 21 miljoner beräknas 14,3 miljoner gå till säkerhetsinsatser, medan 2,2 miljoner ska gå till det offentliga belöningssystemet som inrättades förra året då kungen delar ut ordnar och medaljer.

– Vi är glada för de nya anslag vi fått av regeringen i budgetpropositionen och det kommer att hjälpa oss att återuppta verksamheten. Vi försöker vara väldigt långsiktiga när vi jobbar och vi ser alltid ljust på Sverige, vi tror på Sverige, säger Lindman.

Kungahuset har haft ett tufft sparbeting under 2024 där de ska spara mellan 20 och 25 miljoner kronor.
Prinsessans chaufför avslöjar hemligheterPrinsessans chaufför avslöjar hemligheter