Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Kokain och kriminalitet i kungahusen

Marius Borg Høiby har erkänt att han har misshandlat sin flickvän och vandaliserat hennes lägenhet.

Historien om kronprinsessan Mette-Marits son Marius rymmer allt från våld, kokain till psykisk ohälsa.

Men även åratal av oro och bekymmer över ett barn med psykiska diagnoser som växer upp till en våldsam man.

När polisen grep Marius söndagen den 4 augusti tog det bara en sekund för den kungliga kulissen att rivas ner. Ytan av kunglig status, folklig kärlek, lusekoftor och norsk fryntlighet byttes mot förfäran och en inblick i ett kungligt liv på kanten till katastrof.

Marius, som i hela sitt liv stått vid sidan av kungafamiljen utan titel eller kungligt ansvar, har ett tydligt mönster av att misshandla sina flickvänner. Både fysiskt och psykiskt.

– Det psykiska våldet var det mest brutala för min del, skriver ex-flickvännen Juliane Snekkestad på Instagram.

 
Hon trädde fram för att stötta den nyligen drabbade kvinnan. I dag trädde en tredje kvinna fram, Nora Haukland, som var tillsammans med Marius fram till förra året.

Den unga kvinnan som drabbas av Marius raseri och våldshandlingar för två veckor sedan hade synliga skador på huvudet, hjärnskakning och fick utstå strypgrepp. En kniv satt inhuggen i sovrumsväggen. Hennes lägenhet vandaliserades. Den plats där man borde få känna sig som allra tryggast.

Våld, missbruk, mental ohälsa och kriminalitet finns överallt, även i de kungliga familjerna.

De har aldrig varit ett undantag även om vi – och speciellt de själva – gärna vill betraktas som moraliskt goda exempel.

I dag är det svårt att dölja kungliga skandaler.

Det var lättare förr.

Då var det var straffbart att prata om kungligheternas brott och skavanker. Majestätsbrott var ett av de allra värsta brott man kunde göra sig skyldig till under 1700- och 1800-talen.

Tack vare att det inte längre finns en utbredd tystnadskultur kring kungliga familjer så kan sådana här händelser uppmärksammas.

Det ska vi vara glada över.

Marius Borg Høiby står längst till höger i bakre raden. Från vänster bak: kronprinsessans mamma Marit Tjessem, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus samt Marius Borg Høiby. Främre raden: kung Harald, prinsessan Ingrid Alexandra och drottning Sonja.

 
Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem.

Marius senaste flickvän har inte uttalat sig om händelsen. Det var inte heller hon som larmade polis, det var hennes väninna.

Att vara tillsammans med en medlem av kungafamiljen kan skapa en obalans i makt. En sådan person har tillgång till advokater, rådgivare, säkerhets­personal och kunskap som vanliga människor inte har.

Marius ringde och hotade sin flickvän på natten efter misshandeln.

Mette-Marit har också ringt minst ett samtal till brottsoffret. Säkerligen i all välmening och oro, men hon är inte vilken mamma som helst, hon är Norges blivande drottning och det finns även en maktfaktor i ett sådant samtal.

Norska hovet förnekar att de gett råd till Marius efter misshandels­natten. De vill distansera sig från händelsen. Han är inte en del av kungahuset och därför behöver de inte kommentera saken.

Men han är en del av den kungliga familjen och allt han gör och säger färgar av sig på kungahuset.

 
I ett uttalande erkänner Marius misshandel och vandalisering. Han ber sin flickvän och sin familj om ursäkt. Han berättar att han har ett missbruk av alkohol och kokain och att han har flera psykiska diagnoser.

Det är en förklaring till händelsen, men ingen ursäkt.

Det är krishantering på hög nivå. Men också modigt. Det är inte lätt att öppna dörren till sitt innersta mående.

Vi får bara hoppas att Marius menar allt han skriver. Att han återigen ska söka hjälp för sitt missbruk.

Nu måste den rättsliga processen få ha sin gång.

Framför allt måste den utsatta kvinnan få hjälp och stöttning. De fysiska och själsliga sår som händelsen gett henne kommer ta tid att läka.

ANNONS