Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Konstfest för folket i helgen

Publicerad 2012-02-17

Dubbla konstmässor öppnar i Stockholm

”How to hunt”, Howalt & Söndergaard. Visas på Market-mässan. Foto: Martin Asbaek Gallery

KONST Denna helg lovar att bli Stockholms mest konststinna: mässorna Market och Supermarket, gallerinatt lördag kväll samt 48 timmars öppet på Moderna med ljudkonstprojektet freq_out 8. Man skulle kunna kalla det besökarnas marknad, där utbudet överträffar efterfrågan. Eller så kan man bara kalla det för fest.

Det är väldigt enkelt och tacksamt att ställa de båda konstmässorna mot varandra: på den ena sidan de kommersiella gallerierna, på den andra konstnärsdrivet utan vinstidéer. Sälj mot skapande.

Den ena sobert organiserad, den andra flödig och brötig.

Men trots allt är de gemensamma nämnarna både fler och viktigare. Mässor är i första hand kontaktytor.

Här möts både branschfolk och konstintresserade, köpare och säljare, press, studenter och alla vanliga. Det är nätverkandet som är både medel och mål, både på de trygga samarbetenas Supermarket i hjärtat av den offentliga kulturens finrum, Kulturhuset, och på Market, där galleristernas kapital verkar i skön förening med finkulturens uppenbara maktlöshet på Konstakademin.

Årets Supermarket har ”Evighetens väntrum” som övergripande tema, ett hopkok av idéer om jordens undergång 2012 och det faktum att konstnärens strävan bytts från att besegra tiden till att besegra rummet: alla vill få sin beskärda del av berömmelse, rätt plats. Nu är inte temat något som egentligen genomsyrar Supermarket, men vill man finna evigheten söker man den bäst i konstens gränstrakter: sociala projekt, koncept, performance.

Där är den största skillnaden mellan mässorna eftersom Market är en tydligare plats för genrer som befinner sig stadigt i mittfåran – fotografi, måleri, skulptur.

Mittfåra låter möjligen lite trist. Men det är det inte. I själva verket är Market proppfull av verk väl värda att se. Inte bara en chans till uppdatering utan faktiskt till njutning. Visst handlar det också om säljbarhet, men den som drar sig till minnes hur det var när NUG visades på Market inser att det inte är det hela. Om något så är mässornas helg ett tillfälle att studera en komplex konstvärld.